Zalihe prodavati po cijeni na markici ili novoj cijeni?

Autor: Suzana Varošanec , 08. srpanj 2013. u 22:00
Objavljena cijena jedina ispravna, tvrde potrošači/FOTOLIA

Udruge za zaštitu potrošača smatraju da se krši zakon, Državni inspektorat tvrdi da se cigarete mogu prodavati po višoj cijeni od one na markici.

U pomutnji koja je na tržištu nastala zbog poskupljenja dijela marki cigareta TDR i Philip Morris, s obzirom da se zalihe ne prodaju po otisnutim nižim cijenama na duhanskim markicama, potrošači su izvukli kraći kraj, tvrde tako u potrošačkim udrugama koje su pod opsadnim stanjem od lavine pritužbi potrošača koji se žale da su zakinuti i prevareni. U Centru za edukaciju i informiranje potrošača navode da je došlo do kršenja Zakona o zaštiti potrošača.

“Nemamo ništa protiv Vladine Uredbe i poskupljenja, ali sve zalihe koje postoje trebalo bi prodati po otisnutim cijenama. Zakon je rekao da mora biti jasno istaknuta maloprojana cijena te da potrošač kupuje po toj cijeni”, navode u Centru. Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača, potvrđuje da je objavljena cijena jedina koji su kupci dužni platiti, dok je sve ostalo u suprotnosti sa Zakonom o potrošačima.

“U ovom slučaju potrošače možemo uputiti na nadležan Državni inspektorat koji obavlja nadzor. Čini se da niti za Inspektorat neće biti sporno da se radi o nečemu što je protivno zakonu”, rekao je 
Kurtović.

No, u Državnom inspektoratu misle drukčije. Kao prvo, kažu da ne mogu brzo odgovoriti na upit o pritužbama potrošača, i to iz razloga što se “nadzor provodi u mjesno nadležnim područnim jedinicama i ispostavama DI, pa tako i nadzor po prijavama”.

S druge starne, u priopćenju poslanom u ponedjeljak navode upravo to da se cigarete mogu prodavati po cijenama viših od onih na markici, ali da trgovci moraju o tome na prikladan i dostupan način obavijestiti potrošače tako da se nova maloprodajna cijena istakne ili na proizvodu ili na prodajnom mjestu.

Komentirajte prvi

New Report

Close