Zalihe industrijskih proizvoda niže na mjesečnoj razini

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2018. u 22:00
Zalihe i na godišnjoj razini niže/M. Jurinec/PIXSELL

Najviše su na mjesečnoj razni smanjene zalihe energije, za 22,7 posto te zalihe kapitalnih proizvoda za 4,6 posto.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u lipnju 2018. godine manje za 7,4 posto u odnosu na prethodni mjesec iste godine, dok su na godišnjoj razini smanjene za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najviše su na mjesečnoj razni smanjene zalihe energije, za 22,7 posto.

Zalihe kapitalnih proizvoda su manje 4,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,3 posto te intermedijarnih proizvoda za 3,2 posto. Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju povećane za jedan posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe intermedijarnih proizvoda povećane za 5,9, trajnih proizvoda za široku potrošnju 2,4 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto. Zalihe kapitalnih proizvoda su pak smanjene 32 posto, a energije 24,4 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju lipnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji manje 7,7 posto, dok su u rudarstvu i vađenju povećane 0,3 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u lipnju u prerađivačkoj industriji bile manje za 2,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju za 4,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close