Žalac u Luxembourgu o proračunu Unije

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2019. u 21:59
Ministrica Gabrijela Žalac

Hrvatska još jednom potvrdila svoja pregovaračka stajališta.

Sudionici sastanka Vijeća za opće poslove EU iznijeli su političke smjernice vezane uz usklađivanje socijalnih i ekonomskih politika u okviru europskog semestra te osnaženu vezu s kohezijskom politikom EU, kao i ekonomsko upravljanje za učinkovitije korištenje sredstava kohezijske politike i konvergencijskih ciljeva, priopćeno je iz hrvatskog ministarstva EU fondova.

Ministrica Gabrijela Žalac je u ime RH zaključila da predloženi prioriteti i specifične preporuke za Hrvatsku u značajnoj mjeri slijede nacionalne investicijske potrebe za programsko razdoblje 2021.-2027., uz upozorenje da suština i smisao Kohezijske politike trebaju ostati nepromijenjeni prilikom snažnijeg vezivanja s procesom europskog semestra te da su nedopustiva kašnjenja u pregovorima.

Ministrica Žalac je također podcrta hrvatska pregovaračka stajališta vezana uz zakonodavni paket 2021.-2027. RH je tako je predložila brisanje uglatih zagrada za referentno razdoblje 2014. – 2016. godine za izračun razine gornje granice (capping), a kako joj se ne bi promijenila razina "cappinga" sa 2,3 na 1,85, što bi prema preliminarnim grubim izračunima za RH značilo smanjenje s dodijeljenih 8,77 na 7,06 milijardi eura u stalnim cijenama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close