Žalac osigurala dodatnih 231 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 06. rujan 2017. u 22:00
Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Novost je i Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova u okviru kojeg je osigurano 120 milijuna kuna kroz 3 proračunske godine.

Dodatnih 231 mil. kn za pripremu i provedbu projekata gradova i županija iz svog je proračuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a novosti je županima i regionalnim koordinatorima predstavila ministrica Gabrijela Žalac i to upravo jučer kad je prvi poziv za dostavu zahtjeva i objavljen. Posrijedi su zahtjevi za sufinanciranje po Programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama. Na raspolaganju je dodatnih 40 mil. kn za sufinanciranje izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i opremanja školskih objekata.

No, na red dolazi i Sporazum s regionalnim koordinatorima kojim će se urediti međusobna prava i obveze u procesu izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. i pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata. Za ove aktivnosti u suradnji s Ministarstvom osiguran je 21 milijun kuna. Novost je i Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova u okviru kojeg je osigurano 120 milijuna kuna kroz 3 proračunske godine. Taj poziv na dostavu projektnih prijedloga bit će objavljen 15. rujna.

Putem Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju najavljeno je dodatnih 50 mil. kn najugroženijim županijama i JLS-ima u cilju smanjivanja zaostajanja i razlika u razvoju. Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Goran Pauk kazao je da su svi na terenu, regionalni koordinatori i razvojne agencije, uključeni u procese izrade zakona, zbog čega se i osjećaju kao čimbenici politike regionalnoga razvoja.      

Komentirajte prvi

New Report

Close