Zakonom riješiti nepoštenu trgovačku praksu

Autor: Božica Babić , 08. lipanj 2016. u 22:00
Zaštititi male proizvođače od trgovaca/Thinkstock

Zastupnici u EU Parlamentu od Europske komisije traže zakonodavni okvir za nepoštenu trgovačku praksu.

Na Plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu usvojeno je Izvješće o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom. Europarlamentarci se tom problematikom bave od 2009., a posljednje dvije godine vrlo intenzivno.

 

Petir

Zaustaviti duge rokove plaćanja i jednostrane raskide ugovora.

U izvješće su ugrađeni amandmani zastupnika Europske pučke stranke, članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj među, kojima je i Marijana Petir, a kojima se traži donošenje okvirnog zakonodavstva na razini EU kako bi se riješio problem nepoštenih trgovačkih praksi. "S obzirom  na to da imamo zajedničko tržište, taj se problem treba riješiti na zajedničkoj EU razini. Zakonom. I to odmah!", ističe Petir. Samo usvajanjem EU legislative može se suzbiti nepoštena trgovačka praksa koja je rak rana europske, ali i hrvatske poljoprivrede, smatra Petir i naglašava: "Beskrajno dugim rokovima plaćanja i jednostranim izmjenama ili raskidima ugovornih obveza od strane trgovačkih lanaca treba stati na kraj".

 

60dana

obvezujući rok za plaćanje dugovanja

I zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić pozvao je vodstvo Europske komisije neka izađe s konkretnim prijedlozima za borbu protiv nasilja koje provodi nepoštena konkurencija kako bi se poboljšao položaj poljoprivrednika u prehrambenom sektoru i osigurao širi izbor za potrošače.  "Nepoštena praksa koju provode veliki trgovački lanci posebno ugrožava male proizvođače, zaslužne za raznolikost okusa i mirisa na našim zelenim tržnicama", upozorio je Jakovčić.

 

Jakovčić

Za slobodno smo tržište, ali nismo za slobodu nasilja na tržištu.

"Zar nije čudno da na našim tržištima imamo oznaku Fair trade (Pravedna trgovina) za uvoz kakaa i kave dok naši proizvođači nemaju Fair trade uvjete i ne mogu se obraniti od napada, ili, rekao bih, od nasilja na tržištu. Mi smo za slobodno tržište, ali nismo za slobodu nasilja na tom tržištu. Želimo poštenu konkurenciju, pogotovo u segmentu tržišta na kojem posluju manji, slabašni proizvođači. Moramo ih zaštititi zajedničkim propisima, ali i akcijama koje trebaju provoditi zemlje članice", kaže Jakovčić. Izvješćem se od EK traži da članice u potpunosti i dosljedno primjenjuju Direktivu 2011/7/EU o borbi protiv kašnjenja isplata u poslovnim transakcijama te da poduzeća namire vjerovnike u roku od 60 dana ili, u protivnom, neka plate kamate. 

Komentirajte prvi

New Report

Close