Zakon u Saboru krajem godine

Autor: Marija Crnjak , 04. prosinac 2017. u 22:00
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac/P. Macek/PIXSELL

Strateško planiranje i razvoj.

Vlada će do kraja godine u proceduru uputiti Zakon o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH koji će biti temelj Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, a planirano trajanje izrade Strategije je do kraja 2019. godine, najavila je u ponedjeljak ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac na međunarodnoj konferenciji o strateškom upravljanju razvojem.

Hrvatska trenutno ima preko 140 nacionalnih strateških dokumenata te preko 1700 lokalnih i regionalnih strategija, zbog čega je iznimno teško upravljati razvojem. "Današnjom konferencijom označavamo početak jednog vrlo važnog i značajnog projekta za našu zemlju. Hrvatska u 26 godina svoje samostalnosti i suverenosti nikada nije imala sveobuhvatni pristup razvoju koji je nužan za njegovo dugoročno planiranje", kaže Žalac.

Predloženi zakon prvi je pravni okvir za srednjoročno i dugoročno planiranje i praćenje učinaka razvojnih politika, a njime će se uvesti alat za koherentno planiranje na svim razinama vlasti za donošenje političkih odluka utemeljenih na konkretnim pokazateljima, rekla je Žalac.

Zakonom se propisuje postupak izrade Nacionalne razvojne strategije za razdoblje nakon 2020. godine, a s njom se želi ograničiti broj dokumenata strateškog planiranja i definirati jasna načela za njihovu izradu, provedbu, praćenje provedbe, izvještavanje i vrednovanja učinaka. Propisat će se i jasna podjela nadležnosti između tijela uključenih u proces strateškog planiranja, te će se uspostaviti informatički sustav za upravljanje razvojem. 

Komentirajte prvi

New Report

Close