Zakon o strateškim ulaganjima još jedan potpuni promašaj Vlade

Autor: Marija Brnić , 09. veljača 2015. u 14:15
Ministri Vrdoljak i Grčić

I dalje je nejasno što ulagaču donosi status strateškog projekta, a od ukupno 64 zaprimljena projekta odobreno ih je samo tri.

Ni četrdesetak dana nakon stupanja na snagu korekcija u zakonu koji je pred dvije godine najavljivan kao revolucionaran – o investicijama od strateškog interesa za državu – nema konkretnih rezultata i vidljivih pomaka u ubrzanju prelaska administrativnih barijera za odabrane ulagačke projekte u Hrvatskoj.

Tijekom veljače, kako nam je potvrđeno iz ministarstava gospodarstva i regionalnog razvoja, očekuje se prva ovogodišnja sjednica Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje strateških investicija. To Povjerenstvo, kojim predsjedava potpredsjednik Vlade Branko Grčić, lani je održalo tek nekoliko sjednica, a mali intenzivitet rada tog tijela pravdalo se nemogućnošću investitora da dokažu da imaju zatvorenu financijsku konstrukciju projekta. Jesenas su stoga iz Vlade predložene izmjene zakona kako bi se ojačalo tu kariku, no, iako to i dalje nitko ne želi javno priznati, čini se da najveći dio ulagača koji žele status strateškoga ne zadovoljava niti fleksibilizirane kriterije.

Dosad je, po službenim podacima, za ukupno 64 projekta zatažena ta titula, tri su još ljetos prošla zadnju kontrolu u Vladi i uvrštena na Listu strateških, dok su dva projekta zadovoljila Povjerenstvo, ali i nakon pola godine čekaju odobrenje iz Banskih dvora. To su LNG terminal na Krku i Zračna luka Mali Lošinj. Indikativan je, pak, podatak da je Ministarstvo gospodarstva, dosad prva adresa za predaju kandidature, od zaprimljenih projekata u daljnju proceduru institucijama koje su po novome zadužene za operativno provođenje ovog zakona, Agenciji za investicije i konkurentnost (AIK) i Centru za praćenje energetskog poslovanja i investicija (CEI), predalo 12 projekata, dok ih je, kako navode, 15-ak obrađeno u Ministarstvu i biti će upućeno u daljnju proceduru ocjenjivanja Grčićevom Povjerenstvu.

Nejasno je, međutim, i dalje što ulagaču konkretno donosi status strateškog projekta, jer iako su prvi projekti trebali biti ogledni primjeri promjene procedura i tretmana za najvažnije poslovne projekte u zemlji, izostaje pregled efekata koje odabranim projektima daje status strateškog. Tako niti u jednome od nadležnih ministarstava nismo dobili odgovor što je od konkretnih mjera u proteklom razdoblju učinjeno za projekte koji su na Listi, a to su TE Plomin C, Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica i Kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište u Luci Rijeka.  

Stanje

Dosad prijavljeno 

  • 34 javna projekta
  • 30 privatnih projekata
  • Vlada na listu strateških uvrstila 3 projekata, po novim zakonskim odredbama
  • 5 privatnih projekata predano AIK-u
  • 7 javnih energetskih projekata predano CEI-u
  • 15-ak projekata zadovoljilo je Ministarstvo gospodarstva i ide na povjerenstvo

Komentari (5)
Pogledajte sve

kalendar, 10.02.2015. u 12:26
…potpuni promašaj…

Naslov teksta je “potpuni promašaj” za poslovni.hr. Molim vas više činjenica, a manje senzacionalizma. Koliko pratim – Vi znate i bolje. U tekstu nabrajate da ipak postoje rezultati.[emo_zacudjen]
kalendar, 10.02.2015. u 12:26
…nema konkretnih rezultata i vidljivih pomaka u ubrzanju prelaska administrativnih barijera…

Tko to kaže? Moja prababa misli drugačije.
Trenutno stanje? Očekivano stanje? Objektivna analiza razlika između trenutnog i očekivanog stanja? Usporedba sa potezima prethodnih vlada? Činjenice?
kalendar, 10.02.2015. u 12:26
…lani je održalo tek nekoliko sjednica…

A koliko je sjednica trebalo biti po mišljenju gđe.Brnić i na osnovu ćega ima to mišljenje? Možemo li čuti mišljenje o broju sastanaka na nekom fakultetu ili u bolnici ili pak kućnom savjetu?
kalendar, 10.02.2015. u 12:26
…mali intenzivitet rada tog tijela pravdalo se nemogućnošću investitora da dokažu da imaju zatvorenu financijsku konstrukciju projekta.

1. Broj održanih sjednica ne govori ništa o intenzitetu rada. Želite li reći da se više posla obavi ako se više sastanči?
2. Nisu li možda investitori ti koji su podbacili.
kalendar, 10.02.2015. u 12:26
…iz Vlade predložene izmjene zakona kako bi se ojačalo tu kariku…

Vlada reagira i predlaže izmjene kako bi se nešto poboljšalo. To joj je i posao. Pozitivno.
kalendar, 10.02.2015. u 12:26
…čini se da najveći dio ulagača koji žele status strateškoga ne zadovoljava niti fleksibilizirane kriterije.

Čini se da su ponovo investitori ti koji su podbacili.
kalendar, 10.02.2015. u 12:26
…iako to i dalje nitko ne želi javno priznati…

Tko priznati? Što priznati? Zašto? Molim manje intriga, a više činjenica.

Spominju se projekti LNG terminal na Krku, Zračna luka Mali Lošinj, TE Plomin C, Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica i Kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište u Luci Rijeka.
Što je zapelo, AKO je zapelo?
Nedostatak novca?
Nesređene zemljišne knjige?
Zeleni i ini aktivisti?

Ovo je dobronamjerna kritika.[emo_cool]


Grčić ne može voditi niti malu točku u cirkusu, a kamo li nekakvo svrsishodno Povjerenstvo! Mišljenja sam da mu je budućnost stand-up komičara zagarantirana!

Tako nekako [emo_palacg]

Grčić ne može voditi niti malu točku u cirkusu, a kamo li nekakvo svrsishodno Povjerenstvo! Mišljenja sam da mu je budućnost stand-up komičara zagarantirana!

Ma kakav promašaj…zaposlili su gomilu uhljeba za veliku paru, u Agenciji za investicije i gubljenje vremena, u bespotrebne činovničiće koji besplatno lete po kugli zemaljskoj i troše moje novce!!!

New Report

Close