Zakon o strateškim investicijama uskoro u drugom saborskom čitanju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2013. u 15:15
Thinkstock

Prijedlog zakon o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske mogao bi već ovaj tjedan biti na dnevnom redu sjednice Vlade, a potom upućen u drugo saborsko čitanje.

Prijedlog zakon o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske mogao bi već ovaj tjedan biti na dnevnom redu sjednice Vlade, a potom upućen u drugo saborsko čitanje, doznaje se iz Ministarstva gospodarstva.

Nakon javne rasprave koja je trajala tijekom srpnja, Ministarstvo novim prijedlozima želi u donošenje odluke o davanju statusa strateške investicije uključiti i predstavnike jedinica lokalne uprave.

Tako će, kako se doznaje, u povjerenstva za odabir strateških projekata biti uključeni župani i gradonačelnici na čijem se području investicije trebaju realizirati.

Uz to, daje se mogućnost izvlaštenja zemljišta na koje se investicije odnose i dodatno se utvrđuje odgovornost službenika unutar državne uprave za brzo rješavanje administrativnih postupaka.

Prema prijedlogu koji je raspravljen u prvom saborskom čitanju, definirani su kriteriji za odabir strateških projekata, a među njima je usklađenost s dokumentima prostornog uređenja.

Kriterij za strateške investicijske projekte su i ukupni kapitalni troškovi ulaganja jednaki ili veći od 150 milijuna kuna, mogućnost sufinanciranja iz fondova i programa EU uz ukupnu vrijednost kapitalnih troškova projekta jednaku ili veću od 75 milijuna kuna, za projekte na potpomognutim područjima s ukupnim troškovima ulaganja od najmanje 20 milijuna kuna, a ista granica vrijedi i za otoke.

U Ministarstvu gospodarstva doznaje se i da će norveška tvrtka Spectrum ovih dana zainteresiranim tvrtkama predstaviti prve rezultate istraživanja potencijalnih nalazišta plina i nafte u hrvatskom dijelu Jadrana. U Ministarstvu ističu da se istraživanja obavljaju po najvišim svjetskim standardima, uz najviši stupanj zaštite morskih organizama.

Dobrom viješću u Ministarstvu smatraju i poruke iz Europske komisije prema kojima bi se istovremeno s plinovodom Trans Adriatic Pipeline (TAP), koji dovodi kaspijski plin u Europu, gradio i njegov ogranak, Jadransko-jonski plinovod (IAP).

Komentirajte prvi

New Report

Close