‘Zakon o strateškim investicijama nije dobar, ali ne predviđa rasprodaju bogatstva’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2013. u 15:55
Djuro Popijac. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ocijenio je da zakon nije dobar i da ne služi ničemu, jer, rekao je, ugrađuje dodatne mehanizme koji uvode nove razine birokracije i odlučivanja.

 HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač danas je za Vladin prijedlog Zakona o strateškim investicijama rekao kako je loš jer ne služi ničemu, ali i istaknuo kako ne misli da se iza zakona kriju namjere za rasprodajom hrvatskog nacionalnog bogatstva.

"Taj zakon niti koristi niti pomaže. Mislim da ono o čemu se vodi javna rasprava, da nema vjerojatno nitko namjere rasprodavati nekakvo hrvatsko nacionalno bogatsvo, ali suština je u tome da nikakav novi zakon, ako se ne popravi rad administracije, neće ništa novoga donijeti", izjavio je Popijač novinarima u Hrvatskom saboru.

Ocijenio je da zakon nije dobar i da ne služi ničemu, jer, rekao je, ugrađuje dodatne mehanizme koji uvode nove razine birokracije i odlučivanja. Popijač se usprotivio podjeli investicija na strateške i one koje se takvima ne smatraju, na velike i male, što smatra i diskriminacijskim.

"Pitanje je za Hrvatsku što to nije strateška investicija, jesu li to samo megainvesticije koje su tamo definirane sa 150 milijuna kuna ili je zapravo svaka investicija, koje nažalost ovog momenta nema, za Hrvatsku važna i strateška", naglasio je.

Dodao je kako su Hrvatskoj potrebne investicije na svim razinama, naročito malih i srednjih poduzetnika "koji se i najviše bore s labirintom birokracije i administracije", a s obzirom da su veliki investitori ionako pronalazili načina kako efikasno realizirati svoje projekte.

Problem neinevstiranja u Hrvatskoj je, istaknuo je, potpuno antipoduzetnička i kontrainvesticijska klima, a to se, naglasio je, neće rješavati samo novim zakonima. Upitan jesu li njegovi izneseni stavovi osobni ili stav stranke, s obzirom da je njegov stranački kolega Domagoj Ivan Milošević jučer rekao kako je Zakon o strateškom investiranju dobar i da ga treba podržati, Popijač je odgovorio kako nema ništa protiv svakog napora i inicijative u cilju da se stanje poboljša, ali da time ne smatra gomilanje zakonske regulative.

"Mi smo se zakomplicirali sa zakonima i birokratizirali čitav sustav. Svaki novi zakon, iako možda ima dobru namjeru, može samo prouzročiti kontraefekt i donijeti kontraproduktivne situacije", rekao je.

Na opetovano novinarsko pitanje nije li mu čudno da Milošević podupire zakon, kao i Hrvatska udruga poslodavaca kojoj je (Popijač) bio na čelu, ponovio je da pozdravlja svaku inicijativu da se problemi riješe, pa i namjere Vlade u tom smjeru, ali i kako ne misli da svaka nova zakonska inicijativa tome nužno mora doprinijeti.

Popijač je kritizirao Vladu da je posljedica njezina rada, odnosno nerada, i brojka od 370 tisuća nezaposlenih, dakle 60 tisuća više nego kada su došli na vlast.

"Sve ovo što je hrvatska vlada učinila prema hrvatskom gospodarstvu je povećanje troškova poslovanja, podizanje poduzetničke antiklime, kotrainvesticijske klime", kazao je, dodavši da hrvatski privatni poduzetnici konačno u Hrvatskoj moraju postati partneri Vladi i društvu u cjelini, a ne "biti dežurni krivci za sve za što ih optužuje ova vlada".

Bivši ministar financija, HDZ-ovac Ivan Šuker također smatra da je Zakon o strateškim investicijama, kako je predložen, previše rastezljiv te da otvara određene prostore čemu se HDZ protivi.

Istaknuo je da će HDZ podržati zakon ako se njime želi omogućiti lakše izvlaštenje (zemljišta) kako bi se olakšalo pokretanje investicija tamo gdje se one koče, jer "moramo imati u interesu da investicije dođu u Hrvatsku", ali i naglasio kako je HDZ protiv privatizacije voda, šuma, autocesta i ostalih nacionalnih bogatstava.

"Jedan članak je rastezljiv i čim vam on daje mogućnost ne ograničava vas u nečemu. Nije svejedno treba li vam za određene investicije uzeti pola hektara ili se vi kroz to provučete i uzmete cijelo jezero ili 100 hektara šumskog zemljišta, to ne treba nikome za investiciju", rekao je Šuker.

"Kada donosite nejasne definicije, što je nažalost čest slučaj ove Vlade, onda se događa ovo što se događa", dodao je, te je, kao i Popijač, kao uzrok rasta nezaposlenosti označio lošu Vladinu gospodarsku politiku. HDZ-ova zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor ustvrdila je kako je nužno ubrzati proceduru oko pokretanja investicija, ali da pritom svaka odluka mora biti u skladu s Ustavom, pa i one koje se odnose na izvlaštenje.

Važno je, dodala je, i da se zakon ne može tumačiti tako da pogoduje velikim, a šteti malim investitorima.

Upitana znači li to da podupire Vladin prijedlog, odgovorila je kako taj zakon još nije u proceduri, te da Vlada još ima vremena promijeniti neke stvari.

"Treba voditi računa o strateškim interesima Hrvatske. Ubrzavanje procedure podupirem, ali treba paziti na mogućnost korupcije, da onaj tko ima plati da mu se procedura ubrza", poručila je Kosor.

Komentirajte prvi

New Report

Close