Zakon o poljoprivredi u hitnu proceduru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2012. u 16:33
PXL

Vlada je s današnje sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru prijedlog zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Vlada je s današnje sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru prijedlog zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju i izmjene Zakona o poljoprivredi kojima se hrvatska poljoprivredna politika usklađuje sa sustavom zajedničke EU-ove poljoprivredne politike i pravilima korištenja europskih poljoprivrednih fondova.

To se prvenstveno odnosi na sustav izravnih plaćanja u poljoprivredi koji u idućoj godini mora biti identičan onome koji se primjenjuje u EU kako bi Hrvatska odmah nakon ulaska dobila mogućnost povlačenja sredstava iz EU-ovih fondova.

Po riječima ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, ako Hrvatska ispoštuje Zakon o potporama poljoprivredi na raspolaganju će joj početkom 2014. godine za proizvodnu 2013. godinu biti gotovo 700 milijuna kuna iz EU proračuna.

Početkom 2015. godine za proizvodnu 2014. godinu moći će povući gotovo 1,3 milijardi kuna, a iz godine u godinu ta će sredstva sve više rasti, napomenuo je Jakovina. Što se tiče izmjena Zakona o poljoprivredi time se krovni zakon u području poljoprivrede usklađuje sa Zakonom o potpori, a također će pozitivno utjecati na mogućnost ostvarivanja dodatnih prihoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su pogođena sušom.

Jakovina ističe kako će izmjene zakona također pozitivno utjecati na suzbijanje sive ekonomije.

Komentirajte prvi

New Report

Close