Zakon koji je kočio Lalovac napokon u javnoj raspravi

Autor: Marija Brnić , 05. kolovoz 2015. u 22:00
Ministar Ivan Vrdoljak/Sanjin Strukić/PIXSELL

Ulagačima se nudi i mogućnost da im država 10 godina sufinancira dio bilo kojeg poreznog davanja.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak konačno je uspio pokrenuti proceduru donošenja novog zakona o poticanju ulaganja: u javnu raspravu pušten je nacrt prijedloga koji je mjesecima zapinjao na međuministarskoj razini, točnije u Ministarstvu financija.

Mišljenja i prijedlozi prikupljat će se nešto više od dva tjedna, do 23. kolovoza, a u jesen bi zakon trebao biti i u proceduri u Saboru. Glavna novost koju Vrdoljak uvodi, želeći u Hrvatsku pridobiti veća ulaganja, jest paket novih mjera namijenjenih za ulaganja novoosnovanih tvrtki, i to većih od 13 milijuna eura, čijom realizacijom će se otvoriti najmanje 10 radnih mjesta visoke stručne spreme. Prvi put ulagač će imati priliku s državom sklopiti sporazum kojim osigurava iste porezne uvjete kakvi su bili na snazi kad je planirao i počeo investiciju.

Nepromijenjene uvjete država bi mu jamčila 10 godina, a u slučaju promjene, obveze investitora pokrila bi resorna ministarstva. Druga nova mjera koju se ulagaču nudi jest mogućnost da mu kroz 10 godina država sufinancira dio bilo kojeg poreznog davanja, s tim da ih ulagač treba uredno plaćati, a država mu isplaćuje potporu po isteku godišnjeg obračunskog razdoblja. Treća mjera "poticaji pola-pola" predviđa opciju da resorno ministarstvo "uskoči" s posebnim vrijednosnim kuponom i sufinancira do polovice plaćanja PDV-a po obvezi utvrđenoj na mjesečnoj PDV prijavi, kao i do 50 posto obveza poreza na dohodak, na dobit i predujma po PD obrascu.

Ulagači će moći računati i na poček plaćanja poreznih davanja. Taj model predviđa da ulagaču resorno ministarstvo odobri zajam za plaćanje svih poreznih obveza, osim PDV-a, i to kroz tri godine od početka ulaganja i bez obračuna kamata. Sredstva bi se ulagačima uplatila na poreznu karticu po dostavljanju obračuna obveza, a nakon tri godine ulagač vraća zajam u 36 mjesečnih rata. Novi set mjera fleksibilan je i ulagači će s državom moći pregovarati i  kombinirati mjere, ali do maksimalnog iznosa potpore, koji ovisi o visini ulaganja i karti regionalnih potpora. Na snazi će, pak, ostati i svi dosadašnji poticaji za mikro, male, srednje i velike investitore, i to sve do kraja 2020. godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

> jest paket novih mjera namijenjenih za ulaganja novoosnovanih tvrtki, i to većih od 13 milijuna eura, čijom realizacijom će se otvoriti najmanje 10 radnih mjesta visoke stručne spreme
Prije su govorili 100.000 EUR radno mjesto. sada samo na 1 mil EUR … samo gledam kako cijena kreiranja raste a mi i dalje unistavamo jer staro ne valja!

New Report

Close