‘Zajednički je put do razvijene regije’

Autor: Slavica Vuković/VL , 17. listopad 2018. u 21:59
Čelnica HGK ŽK Split Mirjana Čagalj/Ivo Čagalj/PIXSELL

U Splitu prvi skup komora, gradova i sveučilišta iz osam zemalja regije.

U Splitu se održava Prva konferencija foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta.

Glavni organizatori su Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, kojom predsjeda HGK ŽK Split i njezina predsjednica Mirjana Čagalj, u suradnji s Gradom Splitom.

"Ovo je prva konferenciju sveučilišta, komora i gradova. Tu smo da gradimo odnose u regiji koja pokriva osam država (RH, Albanija, BiH, Crna Gora, Italija, Slovenija i Srbija) i 70 milijuna ljudi, razlikujemo se u mnogočemu, ali naš put do razvijene regije je zajednički", rekla je Mirjana Čagalj. Kao temeljnu vrijednost istaknula je slobodu kretanja, a među brojnim panelima koji će se održati izdvojila Ljudi u pokretu i Regija u pokretu.

Govorila je i o udruživanju i potpisivanju sporazuma između Jadransko-jonske komore i komora Dunavske regije, 29. studenog u Novom Sadu.

"Radi se na zajedničkoj platformi na nivou komora koje će otvoriti nove poticaje za zajedničke projekte. Najviše se tu radi o komunikacijama, ali i o obrazovanju i kretanju radne snage između regija s posebnim naglaskom na mlade", istaknula je Čagalj.

Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabriela Žalac je  kazala da je cilj foruma povezati gospodarske komore, gradove i sveučilišta, dok je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara ocijenio kako je brojnost sudionika konferencije dokaz koliko gradovi sa svojim ljudima mogu napraviti u iskoracima koje politika i diplomacija ponekad ne mogu učiniti.

Komentirajte prvi

New Report

Close