Zahvaljujući EU fondovima ostvaruju se strateški projekti

Autor: PD i VL native tim , 07. studeni 2018. u 22:00
Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, Foto: Pixsell

U Križevcima će se u petak i subotu održati informativno-edukacijski događaj na kojim će svi zainteresirani moći saznati sve o korištenju sredstava iz EU fondova.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 9. i 10. studenog u Križevcima organizira informativno-edukacijski događaj “Regionalni dani EU fondova”. Prvi dan ovog događanja u Razvojnom centru i Tehnološkom parku posvećen je edukativnim radionicama i stručnim predavanjima za sve one koji su zainteresirani za korištenje sredstava iz EU fondova.

Nakon završetka stručnog dijela, organizirat će se obilazak Razvojnog centra i Tehnološkog parka te Turističko-informativnog centra Križevci. U subotu prijepodne u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca, na Sajmu EU fondova, predstavit će se izlagači koji su unaprijedili svoje poslovanje sredstvima Europske unije pa će svi zainteresirani moći dobiti informacije iz prve ruke.

Klub za starije osobe “Mariška”, zahvaljujući sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, višestruko je unaprijedio poslovanje. Kroz različite edukacije i verificirane programe osposobljavanja koji su financirani sredstvima ESF-a, omogućeno je jačanje organizacijskih i stručnih kapaciteta kluba, unaprijeđen je standard pružanja socijalnih usluga, omogućeno zapošljavanje teže zapošljivih osoba te poboljšana izvaninstitucionalna skrb za starije osobe na područjima obuhvaćenim projektima.

Novo lice Parka prirode Papuk

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica dobilo je sredstva iz Europskog socijalnog fonda za projekt “Volimo volontiranje”, kojim su dodatno educirani djelatnici, članovi i volonteri. U sklopu projekta, otvorene su u školama volonterske točke koje su opremljene informatičkom opremom i namještajem. Promocijom projekta privuklo se mnogo novih volontera, a u školama se provodi odgoj za volontiranje. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete usluge u Socijalnoj samoposluzi te povećanje donacija za krajnje korisnike.

Javna ustanova “Park prirode Papuk” upravo provodi EU projekt koji će im omogućiti dodatna ulaganja u infrastrukturu, a obuhvaća izgradnju modernog multimedijalnog centra u Voćinu u kojem će se predstaviti geološka, biološka i kulturno-povijesna baština virovitičko-podravskog područja. Uredit će se i Kuća Panonskog mora i adrenalinski park u Velikoj, a nadogradit će se i dodatno izgraditi vidikovci na cijelom području Parka prirode. “Projekt je počeo, radovi bi trebali početi sredinom prosinca, a završiti do konca iduće godine kada sijedi opremanje prostora. Završetkom ovog projekta bitno će se povećati ponuda parka, a samim time i broj posjetitelja u zaštićenom području”, ističe Suzana Randelj, stručna suradnica za promidžbu i turizam.

Poljoprivrednu obiteljsku tradiciju koja je počela još 1951. godine, uspješno nastavlja OPG Draženka Krešić, upravo zahvaljujući EU sufinanciranju. Uzgajaju voće i povrće, a dobili su 110 tisuća kuna EU sredstava za projekt opremanja hladnjače i prostorija za preradu voća i povrća, investicije ukupne vrijednosti 250 tisuća kuna. “Subvencija iz EU fondova nam je omogućila da ubrzamo ulaganje i u jednoj godini pribavimo sve što nam je potrebno”, poručuju s ovog uspješnog OPG-a.

Stvaranje poduzeničke klime

Željka Lukanec je, nakon gubitka posla, sa suprugom osnovala obrt “Poklon dobra ideja” i osmislila “Kutiju uspomena” za razne prigode poput krštenja i vjenčanja. Bespovratna EU sredstva pomogla su im da jedan dio repromaterijala sada sami proizvode, ubrzali su proizvodnju i povećali prodaju. EU novac pomogao im je i da zaposle još pet osoba.

“Nismo stizali sve napraviti koliko smo imali narudžbi, a sad sve stižemo zahvaljujući EU sredstvima, jer sami to nikad ne bismo uspjeli isfinancirati”, ističe Željka Lukanec.

Sličnu priču ima i tvrtka Ruber d.o.o. čija je osnovna djelatnost trgovina uredskim potrošnim materijalom. Asortiman tvrtke sastoji se od nekoliko tisuća različitih proizvoda, a EU sredstva su dobili za projekt “Nabava modernih tehnoloških rješenja u svrhu jačanja razvoja tvrtke”.

“Korištenjem novih tehnologija povećali smo produktivnost zaposlenika i omogućili poboljšanje kvalitete usluga i komunikacije. Uložili smo dodatne resurse u marketing i prodaju čime smo proširili mrežu klijenata, a samim tim i rast prihoda”, zaključuje vlasnik tvrtke Tomislav Petek.

Provedba EU projekata u Križevcima počela je prije više od deset godina, a Grad je s partnerima do sada proveo i ugovorio EU projekte ukupne vrijednosti 89.590.611,49 kuna.

“Najveći EU projekt nam je ‘’Razvojni centar i tehnološki park Križevci”, a radi se o rekonstrukciji hangara na području bivše vojarne i dogradnji još jedne zgrade u svrhu razvoja poduzetništva i stvaranja povoljne poduzetničke klime”, istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn i izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo regionalnoga razvoja i EU fondova odabralo Križevce kao jedan od gradova u kojem će provesti vrijedne edukacije za građane. v

New Report

Close