Zahuktava se ‘rat’ budućih vlasnika za Hotel Krka

Autor: Suzana Varošanec , 14. rujan 2018. u 13:17
Hotel Krka, najvrednija je imovina stečajnog dužnika Rivijera, u susjedstvu je novi hotel Bellevue tvrtke Riva sunca, u koji je investirano 50 milijuna kuna i otvoren je ljetos/D. J./PIXSELL

Za šibenski hotel se sad bore Mateo-Teo Juradina koji je na e-dražbi dao ponudu od 15,5 mil. kn i razlučni vjerovnik – tvrtka Mobilia.

Šibenik postaje sve interesantniji investitorima, a to potvrđuje i slučaj e-dražbe Hotela Krka, najvrednije imovine stečajnog dužnika Rivijera. 

U prvom krugu prodaje tijekom ljeta prodavao se po minimalnoj cijeni od 3/4 procijenjene vrijednosti od ukupno 20,65 mil. kuna, što je bila odluka skupštine vjerovnika, a sudjelovala su tri ponuditelja. Četvrti pak nije bio akter dražbe, već je svoju zainteresiranost demonstrirao iz pozicije razlučnog vjerovnika, kroz formu izjave o prijeboju razlučnog prava što je po novom Stečajnom zakonu  mogućnost koja se uvelike koristi. 

Dva su otpala, ali ipak tko će postati vlasnik Hotela Krka još je nepoznanica, jer se ovdje otvara niz pravnih pitanja te je posrijedi  velika utakmica koja se nastavlja i nakon dražbe. Snage pritom odmjeravaju i kroz pravničke podneske TS-u konkurenti koji traže da im se Hotel Krka neodgodivo dosudi: za hotel se sad bore najpovoljniji ponuditelj i razlučni vjerovnik, što znači Mateo-Teo Juradina iz Splita čija ponuda kao najpovoljnija kroz e-dražbu iznosi oko 15,5 mil. kn i razlučni vjerovnik tvrtka Mobilia koja je na ročištu prije dražbe i na samom kraju dražbe dala izjavu o prijeboju na iznos od 20,65 mil.

Ona je priložila i pravno mišljenje VTS-a koje joj, tvrde, ide u prilog.  Stvar je složenija i zbog nevjerojatnog otkrića nakon 7 godina da je ovaj hotel zaštićeno kulturno dobro, zbog čega se sa zahtjevom za dodatnom procjenom uključilo i šibensko Županijsko državno odvjetništvo.

Trenutačno se čeka što će na sve reći TS Zadar te hoće li donijeti odluku da se krene u dodatnu procjenu. To tim više što ga je stečajni upravitelj Ivica Matas upravo upoznao s mišljenjem vještaka koji smatra da bi ta činjenica zaštićenog kulturnog dobra dovela do niže procjene hotela, što bi se točno utvrdilo dodatnim vještačenjem, ali uz uvjet većeg stečajnog troška. 

Uz to, čeka se i što će TS reći vezano za pravo prvokupa, jer je ono osnovano iako nije upisana zabilježba u gruntovnici, što je posljedica prema upravitelju "propusta Ministarstva kulture u dijelu gruntovnog upisa rješenja iz rujna 2011. kojim je Hotel Krka pravomoćno postao zaštićeno kulturno dobro". Na rasplet može utjecati i tužba bivšeg vlasnika stečajnog dužnika. Njome se traži utvrđivanje ništetnosti kredita iz 2007. (po zakonu iz 2017.) jer se time osporava postojanje razlučnih prava. Ovaj stečaj traje godinu i pol, a sad u prodaju ide restoran na Šubićevcu te bungalovi na jadrijskoj plaži.  

Komentirajte prvi

New Report

Close