Zagubljeni među ministarstvima

Autor: Darko Bičak , 13. travanj 2016. u 22:00
Građevina i turizam su sektori koji hitno trebaju stranu radnu snagu/B. Ščitar/VL/PIXSELL

Zbog blokade izdavanja radnih dozvola, u problemima su i tvrtke koje trebaju samo produžiti te dozvole za svoje radnike.

Iako je ministrica rada Nada Šikić početkom veljače najavila da će u narednih nekoliko dana donijeti odluke o godišnjoj kvoti dozvola za strane radnike, iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozoravaju da se gotovo dva mjeseca nakon toga i dalje ne događa ništa.

Najkritičnija je situacija u građevni, koja je u vrhuncu sezone, te turizmu u kojem se kompletira osoblje za sezonu. Poslodavci su prijavili potrebu za oko 3000 dozvola. "Unatoč zakonskoj obvezi Vlade da do kraja 31. listopada tekuće godine donese Odluku kojom se utvrđuju godišnje kvote za sljedeću godinu za produženje već izdanih dozvola i novo zapošljavanje, isto još uvijek nije učinjeno. Stoga, osim što ne postoji mogućnost novog zapošljavanja stranaca, ne postoji niti pravna osnova po kojoj bi MUP produžio već izdane dozvole za boravak i rad stranaca", kažu u HUP-u.  

 

3000zahtjeva

za zapošljavanje stranaca su podnijele hrvatske tvrtke

Udruga poslodavaca smatra da su zbog propusta Vlade i ne donošenja Odluke u zakonom propisanom roku, poslodavci dovedeni u vrlo neugodnu situaciju, jer unatoč uredno predanim zahtjevima ne postoji pravna osnova dobivanja i produženja dozvola za boravak i rad za strance koji rade u Hrvatskoj.  "Stoga smo, s ciljem hitnog rješavanja problema na resorno ministarstvo uputili dopis kojim tražimo da se donese odluka ili hitno tumačenje kojim će se utvrditi kako poslodavci koji zbog nedostatka pravne osnove ne mogu produžiti dozvolu za boravak i rad, ne snose nikakvu odgovornost. Naime, inzistirat ćemo da Vlada žurno ispuni svoju obvezu i što prije otkloni sve štetne posljedice, te omogući legalno zapošljavanje stranaca u skladu s propisima i potrebama tržišta rada.

Ukoliko je tvrtka predala zahtjev za produženje radne dozvole za radnika kojem je već izdana radna dozvola, i zbog već navedenoga nisu dobili produženje, smatramo da nikako zbog toga ne bi trebali biti kažnjeni te ćemo tražiti hitno donošenje takvog mišljenja kojim će se nastojati izbjeći mogući nesporazumi u postupanjima inspekcijama do donošenja Odluke o utvrđivanju godišnje kvote za zapošljavanje stranaca za 2016. godinu", kažu u HUP-u.  Doznajemo da je problem u nerješavanju problema radnih dozvola i u neusklađenosti ministarstva jer je to ovlaštenje prenešeno s Ministarstva rada na Ministarstvo gospodarstva. Iako smo pokušali dobiti pojašnjenje situacije i u samim ministarstvima, u proteklih 10-ak dana nije bilo moguće dobiti ikakav odgovor. 

Komentirajte prvi

New Report

Close