Zagrebačko sveučilište kreće u biznis

Autor: Bernard Ivezić , 19. prosinac 2014. u 09:48
Miljenko Šimpraga, Damir Boras, Bruno Zelić i Tomislav Bolanča na potpisivanju ugovora za CWT/Ž. Bašić/PIXSELL

Na početku smo izgradnje sustava od kojeg će koristi imati inovatori, fakulteti i sveučilište tvrdi Šimpraga.

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije i Sveučilište u Zagrebu u omjeru 80:20 ugovorili su u četvrtak osnivanje tvrtke Comprehensive Water Technology.

Prva je to spin-off tvrtka Sveučilišta u Zagrebu. Bavit će se konzultantskim i inim poslovima vezanim za obradu vode za piće i otpadne vode. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije ističe da je vrlo zadovoljan. "Drago mi je da smo s novim rektorom Damirom Borasom i u dva mjeseca otkako sam na ovoj funkciji, uspjeli ostvariti prvi opipljiv rezultat koji ukazuje u kojem smjeru se želi razvijati Sveučilište, a to je kroz komercijalizaciju inovacija i jačanje veza sa biznisom što očekujem da će početi primjenivati ostali fakulteti", kaže Šimpraga.

 

Cvetojević

Prvi su to koraci sveučilišta u dobrom smjeru i zato ih bodrim

Prema podacima američke udruge tehnoloških menadžera AUTM u SAD-u je lani iz fakulteta niknulo 818 novih startupa od čega je njih 611 imalo sjedište gdje i fakultet. Nadalje, ukupno je bilo 4206 takvih startupa, stvorili su 719 novih komercijalnih proizvoda i ukupno od prodaje, što izravno što posredno kroz licencije, ostvarili prihod od 22,8 milijardi dolara. Prorektor Šimpraga kaže da su na početku izgradnje novog sustava od kojeg se očekuje da će donijeti financijsku korist i profesorima i znanstvenicima inovatorima te fakultetima i Sveučilištu."Treba omogućiti inovatorima da imaju udio u spin-off tvrtkama, treba ojačati model upravljanja takvim tvrtkama, gdje će isprva glavnu riječ voditi ljudi sa fakulteta, a potom se otvara i prostor za profesionalne menadžere", kaže Šimpraga.

Navodi da, uz spin-off tvrtke, postoji i model licenciranja inovacija pri čemu autor inovacije dobiva 40 posto prihoda od komercijalizacije, fakultet 40 posto, a Sveučilište ostatak. Saša Cvetojević, najaktivniji poslovni anđeo u Hrvatskoj kaže da Sveučilište ide u dobrom smjeru. "Ovo su prvi koraci u dobrom smjeru i zato bi ih samo pozdravio", kaže Cvetojević. Upozorava ipak da odmah treba razmišljati o motiviranju inovatora udjelom u vlasništvu te da treba učiti od startupa koji uz tehničkog  imaju i biznis menadžera. Model spin-off tvrtki već koristi institut IRB. No, od pet spin-offova financijski uspješan je samo Ruđer Medikol Ciklotron kojem upravu određuje većinski vlasnik Medikol, a ne akademska zajednica.

Komentirajte prvi

New Report

Close