Zagrebački Vodoskok želi se i vlasnički povezati s MIV-om

Autor: Jadranka Dozan , 05. studeni 2018. u 21:59
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Najveći kupac varaždinske tvrtke spreman u nju uložiti do 15 mil.kuna.

Dugogodišnji poslovni partner i najveći kupac proizvoda Metalske industrije Varaždin (MIV) zainteresiran je i za vlasničko povezivanje. Iz MIV-a su izvijestili Zagrebačku burzu da su zaprimili dopis zagrebačke tvrtke Vodoskok kojim je iskazala interes da se pokrenu pregovori o uvjetima uključivanja u dioničku strukturu MIV-a, što znači i dubinsko snimanje. U pismu su naveli i da “analizom javno dostupnih financijskih i tržišnih podataka, transakciju vide kao dokapitalizaciju uplatom pet do 15 milijuna kuna, i to u vrlo kratkom roku”.

Vlasnici tog regionalnog distributera materijala za održavanje i izgradnju infrastrukturnih objakata u vodoopskrbi, odvodnji, kanalizaciji, plinovodima te DTK-mrežama 15-godišnju suradnju s MIV-om prepoznali su kao dobru platformu za razgovore o povezivanju. Tako ističu i da su “više nego ikad uvjereni da će bez suradnje i/li povezivanja biti jako teško oduprijeti se konkurenciji i ostati ozbiljan regionalni igrač. Povezivanjem bi se omogućilo koncentriranje potencijala MIV-a na jačanje proizvodne i tehničke pripreme, kao i veća fleksibilnost zaliha, smanjenje troškova, povećanje tržišnog udjela te bolji novčani tijekovi.

Izvješće MIV-a za devet mjeseci pokazalo je da je nakon lanjskih 5,6 mi. kuna dobiti Grupa ove godine bilježi 8,9 mil. gubitka. Ističe se i da je porast obveza prema dobavljačima (u odnosu na kraj 2017. za 38%, na 47 mil. kn) posljedica problema s likvidnošću uslijed pada produktivnosti i profitabilnosti matičnog društva. Situacija očito nije lagodna, no na ključnim je dioničarima hoće li u pregovore s Vodoskokom.

Komentirajte prvi

New Report

Close