Zagrebački proračun rebalansom uključuje i gradnju novih fontana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. srpanj 2015. u 15:06
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za gradnju i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta iznos je u istom programu smanjen 10 milijuna kuna pa ce za tu svrhu biti utrošeno 227 milijuna kuna, umjesto planiranih 237 milijuna.

Ovogodišnji zagrebački proračun u ukupnom iznosu od 6,85 milijardi kuna rebalansom će se povećati za 250 milijuna kuna ili 3,65 posto te će iznositi 7,1 milijardi kuna prihvati li Gradska skupština takav prijedlog gradonačelnika Milana Bandića na sjednici zakazanoj za četvrtak, 16. srpnja, kojim se, uz ostalo, osigurava novac za besplatne udžbenike srednjoškolcima i za izgradnju novih fontana u Ulici hrvatske bratske zajednice.

Rebalansom proračuna predviđeno je dodatnih 46 milijuna za besplatne udžbenike za sve zagrebačke srednjoškolce od slijedeće školske godine, što je osnovnoškolcima osigurano već godinama.

Gradnju novih fontana Bandić pak predlaže kroz izmjene Programa gradnje objekata i komunalne infrastrukture za 2015. i povećanje ukupnog iznosa s 312 na 334,5 milijuna kuna odnosno kroz povećanje sredstava za gradnju javnih površina za 32,3 milijuna.

"Planirani iznos za uređenje prostora uz Ulicu Hrvatske bratske zajednice povećan je zbog nastavka radova ugovorenih 2014. te se u 2015. planira II faza radova", stoji u obrazloženju.

Preostali dio tog povećanja namijenjen je za izradu tehničke dokumentacije za uređenje Trga Franje Tuđmana te dokumentacije za izgradnju žičare Sljeme koja je "na čekanju" već šest godina. Također, povećat će se iznos za uređenje parka Grič i platoa na Trgu kralja Tomislava, između tramvajske pruge i spomenika, a osiguran je novac i za izgradnju dječjeg igrališta u Parku Barola Kašića.

Za gradnju i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta iznos je u istom programu smanjen 10 milijuna kuna pa ce za tu svrhu biti utrošeno 227 milijuna kuna, umjesto planiranih 237 milijuna.

Iznos planiran za groblja i krematorije u 2015. po programu ostaje isti, 16,5 milijuna kuna, no, u program su uvršteni radovi na uređenju novih grobnih poljana na groblju Gaj urni.

Od novih ulaganja predviđena je gradnja javne rasvjete Trpimirove, Haulikove i Kumičićeve i drugih lokacija gdje je u međuvremenu završena projektna dokumentacija. Predviđena je i izgradnja javne rasvjete u Parku Kate Šoljić, na parkiralištu i okolišu Doma zdravlja Vrapče, na raskrižju Ilica – Aleja Bologne – Ulica Majke Terezije itd.

Jedan od najvažnijih razloga za izmjene i dopune proračuna je povećanje planiranih prihoda od poreza na dohodak koje se temelji na potraživanju Grada Zagreba za iznos poreza na dohodak za decentralizirane funkcije uplaćen u Državni proračun.

"Kako je Grad Zagreb u 2013. dobio sudski spor kod Upravnog suda vezano za pripadnost prihoda za decentralizirane funkcije, u vezi istog predmeta pokrenut je i spor kod Trgovačkog suda za povrat već uplaćenih sredstava u Državni proračun te se, obzirom da je riječ o istoj osnovi, očekuje rješenje u korist Grada", stoji u obrazloženju rebalansa proračuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close