Zagrebačka Vodoopskrba zlorabi vladajući položaj?

Autor: Marija Crnjak , 17. ožujak 2014. u 22:00
Vodoopskrba pod povećalom/Ž. Lukunić/PIXSELL

AZTN utvrđuje je li bilo propusta u daljinskom očitavanju potrošnje vode.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) temeljem inicijative tvrtke Brunata pokreće postupak po službenoj dužnosti protiv zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje.

Utvrdit će jesu li zlouporabili vladajući položaj, pogotovu u procesu pružanja usluga ugradnje internih vodomjera i telemetrijskog očitanja i obračuna tako očitane potrošnje vode na području gradova Zagreba, Samobora i Svete Nedjelje te općine Stupnik. Kako stoji u objavi Agencije, potrebno je utvrditi predstavljaju li određene odredbe Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga, koje je Vodoopskrba i odvodnja donijela lani, zlouporabu vladajućega položaja. Propituju se odredba kojom se uvodi obveza povezivanja postojećih internih vodomjera starih zgrada s AWMR mrežom.

To je sustav daljinskog očitanja koji Vodoopskrba tek uvodi u stare zgrade. Uvođenjem AWMR sustava poduzetnicima, koji su to dosad radili, zabranjena je ugradnja internih telemetrijskih vodomjera u starim zgradama, a potencijalnim novim konkurentima onemogućen je pristup tržištu. Od dana primjene Općih uvjeta počinje teći prijelazno razdoblje od pet godina tijekom kojeg ti poduzetnici još mogu obavljati daljinska očitanja iz lokalnih mreža. Istekom toga roka za to će biti ovlaštena isključivo Vodoopskrba i odvodnja. Zbog toga je AZTN donio privremenu mjeru kojom se Vodoopskrbi i odvodnji nalaže da na šest mjeseci, do donošenje odluke, privremeno izvan snage stavi opisane sporne odredbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close