Zagrebačka skupština: Popusti obrtnicima i OPG-ovima pri legalizaciji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. listopad 2014. u 16:27
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Nenad Matić (HSS) rekao je kako to neće imati utjecaja na gradski proračun, jer je riječ o malim iznosima, ali će dodatno pomoći obrtnicima i vlasnicima OPG-ova na rubnim dijelovima Zagreba.

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini popodne su jednoglasno izmijenili odluke o komunalnom doprinosu na prijedog HSS-a i HSLS-a i tako osigurali popuste obrtnicima i vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) pri legalizaciji bespravno sagrađenih objekata.

Nenad Matić (HSS) rekao je kako to neće imati utjecaja na gradski proračun, jer je riječ o malim iznosima, ali će dodatno pomoći obrtnicima i vlasnicima OPG-ova na rubnim dijelovima Zagreba.

Također, Grad Zagreb i nadalje će podržavati obrtnike i male poduzetnike kroz Program poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva do 2017., kojeg su danas gradski zstupnici izmijenili i dopunili kako bi se moglo poticati društveno poduzetništvo. Inače, Zagreb ima 7,5 tisuća obrtnika, a u tzv. zagrebačkom prstenu ih je 20.000.

Dan Špicer (SDP) predložio je da se financira i, primjerice, edukacija malih poduzetnika za pisanje projekata prema EU.

Većinom glasova prihvaćen je raniji prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o stipendiji grada Zagreba za učenike i studente slabijeg socijalnog statusa. Premda je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna prije glasovanja najavila da će "ovaj put pokazati dobru volju" i prihvatiti jedan od osam amandmana oporbenog SDP-a, po kojem bi pravo na tu stipendiju imali i učenici prvih razreda srednjih škola i studenti prvih godina fakulteta, te pritom "zaradila" pljesak zastupnika, to se ipak nije dogodilo.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek objasnila je da ipak neće moći prihvatiti taj amandman, jer je natječaj za stipendije za romsku nacionalnu manjinu i osobe s invaliditetom za ovu školsku godinu već raspisan, pa bi došlo do diskriminacije, s obzirom da se taj kriterij ne bi mogao primjenjivati na njih. Najavila je da će se u jednom paketu revidirati sve odluke o stipendijama za sljedeću godinu, pa bi se time stipendije mogle dodjeljivati i učenicima prvih razreda srednjih škola i studentima prvih godina fakulteta.

Sredstva za stipendiju osiguravaju se u gradskom proračunu, a stipednija se utvrđuje u visini 20 posto za učenike i 30 posto za studente prosječne neto plaće u Zagrebu za razdoblje od siječnja do kolovoza godine u kojoj se natječaj raspisuje. Propisano je da broj stipendija utvrđuje sveke godine gradonačelnik prema sredstvima osiguranim u proračunu.

U okviru rasprave o davanju suglasnosti na odluku o izmjeni statuta Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, gdje po novom ravnatelj neće morati imati završen verbotonalni seminar, potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) prozvao je SDP-ovu zastupnicu Sanju Ožić da je bez natječaja zaposlena u ZGOS-u. Nakon toga se razvila rasprava između nje i Mikulića o stranačkom kadroviranju, kriminalu i korupciji, s međusobnim optužbama tko je od tih stranaka više kriv za tešku gospodarsku situaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close