Zagreb zatražio edukativni centar, VMD gradi bazen

Autor: Ivan Pandžić , 10. srpanj 2006. u 06:30

Investicija VMD Prometa od 35 milijuna eura u superluksuzne stanove na zagrebačkoj Šalati mogla bi biti usporena zbog neslaganja s gradskom upravom o gradnji građevine društvene namjene u sklopu planiranog naselja. Po Generalnom urbanističkom planu bilo je potrebno uz produženu Babonićevu ulicu uz stanove napraviti objekt društvene namjene i Poglavarstvo je usvojilo program po kojem će se graditi edukativni centar. Međutim, u VMD-u kažu da je došlo do nesporazuma jer oni planiraju graditi bazen i fitnes centar. Čudno je kako je do “nesporazuma” došlo jer je po izjavama obiju strana evidentno kako su program za gradnju sastavljali zajedno. U usvojenom programu je ostavljena tek mala mogućnost za namjere VMD-a. U uvodu jasno piše da se arhitektonski natječaj raspisuje za “edukativni centar za zaštitu, uređenje i održavanje okoliša stambenog naselja koji se predviđa za edukaciju mladih ljudi koji imaju potrebu naučiti kako urediti, zaštiti i održavati okoliš. Uz teoretski rad, predviđa se i praktični rad na održavanju okoliša, te rekreacija mladih”. Tek kasnije se navodi da je u prizemlju moguće smjestiti manji bazen, manji labarotorij ili nešto slično. Na katu bi trebali biti prostori za zaposlene, edukaciju i praktikume, a u podrumu spremište.
“Program za edukativni centar verificiralo je Poglavarstvo i niti ja nemam mandat mijenjati ga”, rekao je pročelnik za planiranje Ivica Fanjek. Antunu Mikecu, jednom od dva direktora VMD-a, konstrukcije o edukativnom centru u programu uopće nisu jasne. Kako je u vrijeme usvajanja programa bio na putu, nije provjeravao što je Poglavarstvo naložilo.
“Htjeli smo prvo graditi vrtić, ali smo odustali i odlučili podići kvalitetu stanovanja svojih kupaca tako što ćemo napraviti zgradu za bazen i fitnes centar. Nikakav edukativni centar nije spominjan”, kaže Mikec. Kako je natječaj po zadanom programu već raspisan, nije jasno kakvo će na kraju rješenje predložiti arhitekti. VMD Promet inače gradi 25 zgrada s ukupno 100 stanova koji će se prodavati po cijenama između 2800 i 3300 eura po četvornom metru i trebali bi biti gotovi do sredine ožujka 2007. godine. Početkom godine VMD je prodao gradu 4566 četvornih metara potrebnih za cestu, tj. produžetak Babonićeve ulice po visokoj cijeni od 2800 kuna za kvadrat. Grad je izdvojio 12,78 milijuna kuna za zemljište, ali kako cesta nije bila u planu do završetka naselja, gradit će je VMD, a grad će to platiti od komunalnog doprinosa koji je tvrtka uplatila.

Komentirajte prvi

New Report

Close