Zagreb za kante daje 50 mil. kuna

Autor: Marija Brnić , 05. prosinac 2017. u 22:00
Moraju biti smeđe i imati mjesto za ugradnju čitača/Petar Glebov/PIXSELL

Javna nabava 174.000 komada.

Grad Zagreb započinje nabavu kanti za prikupljanje biootpada, za koje procjenjuje da će biti potrebno izdvojiti 50 milijuna kuna.

Na natječaju koji je otvoren do 28. prosinca prikupljaju se ponude za okvirni sporazum koji je namjera sklopiti s tri ponuđača, a ugovor bi vrijedio dvije godine, tijekom kojih se procjenjuje potrebnim isporučiti 174 tisuće kanti za biootpad.

Od toga najveći dio, njih 130,5 tisuća, treba imati zapremninu 120 litara, a 43,5 tisuće 240 litara. Zagreb želi kupiti kante od polietilena visoke gustoće, smeđe boje, a osim propisanog dizajna trebaju udovoljavati i određene zdravstvene i sigurnosne norme, među ostalim imati i biofilter ili ventilaciju u poklopcu kako bi se kante zaštitile od ulaska crva, buba i drugih štetočina, te od širenja  neugodnih mirisa. Na kantama treba biti predviđeno i mjesto za ugradnju RFID transpondera, čitača kojim bi se ubuduće pratilo popunjenost kanti i temeljem utvrđenog volumena za recikliranje i u Čistoći utvrđivali računi građanima.

Korištenje kanti za prikupljanje biootpada jedna je od obveza iz vladine Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, u čijem ispunjavanju Zagreb kaska.  Prema službenim podacima ta vrsta otpada trenutačno se prikuplja u svega 1863 kanti, a lani je ukupno prikupljeno oko 1100 tona biootpada. Ta je sirovina potencijal i za prihode Zagrebačkog holdinga – u 10 mjeseci ove godine već je ubrano 1,1 milijun kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close