Zagreb sve bolje mjesto za razvoj startupa

Autor: Bernard Ivezić , 12. studeni 2015. u 15:33
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo je da želi da Zagreb postane ne samo hrvatska već europska top destinacija za razvoj tehnoloških inovacija.

Za nove tehnološke poduzetnike stvari su se posljednjih nekoliko godine u Hrvatskoj i Zagrebu jako poboljšale tvrdi Antonio Šeparović, osnivač direktor financijskog startupa Oradiana. Šeparović je u četvrtak na panelu o startupima u Hrvatskoj na konferenciji Zagreb Connect izjavio da je Zagreb sve bolje mjesto za razvoj startupa.

"U Zagrebu možete dobiti besplatni internet gdje god idete, zatim možete pronaći ljude kroz društvene medije, a sve to ne možete svugdje", kaže Šeparović.

Dodaje da bi njegov startup, koji svoje usluge prodaje bankama u Africi mogao brže uspjeti u SAD-u, jer bi tamo mogao lakše i brže doći do investicijskog kapitala. Međutim, navodi da je ključ uspjeha u dobrim ljudima i kvalitetnom proizvodu, a to se može pronaći i napraviti i u Hrvatskoj. Ističe da se još uvijek osjeti nedostatak novca i mentorstva. Međutim, to se mijenja.

"Polako se gradi startup ekosistem i pojavljuju ljudi koji su uspjeli i sada vraćaju zajednici i bodre ju kroz mentoriranje i na druge načine i to pokazuje da je smjer razvoja dobar", kaže Šeparović.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo je da želi da Zagreb postane ne samo hrvatska već europska top destinacija za razvoj tehnoloških inovacija. Navodi da je grad odlučio na Zagrebačkom Velesajmu otvoriti sedam tisuća kvadrata prostora za razvoj startupa.

"Cilj je stvoriti zemlju u kojoj će se dobre ideje probijati do svjetskih kupaca, zemlju u kojoj će mladi imati čvrstu potporu u poduzetničkim pothvatima i u kojoj će ostvarivati svoje ciljeve", kaže Bandić.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić dodala je da grad već intenzivno radi na podupiranju startupa i na tome snažno surađuje s agencijom Hamag-Bicro, ali da to ne može sam.

"Za pravi uspjeh nužno je da se pitanjima uspjeha startupa bavi i država, da se više radi na nacionalnoj razini i kroz snažnu suradnju s Ministarstvom poduzetništva", naglašava Jozić.

Darko Liović, predsjednik uprave Hamag-Bicro kaže da im je drago što su sa Gradom Zagrebom i  Veleposlanstvom Izraela organizatori konferencije Zagreb Connect.

"Lani je ovo događanje iznjedrilo više uspješnih projekata, među kojima je i pobjednik našeg natjecanja Mash.me pa me veseli dobar odaziv na ovogodišnju konferenciju kako od startupa tako i od investicijske zajednice", kaže Liović.

Komentirajte prvi

New Report

Close