Zagreb spreman donirati zemljište Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2013. u 16:01
Milan Bandić / Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Bandić je fakultet posjetio na poziv dekanice Barišić, a jedan od povoda sastanka bilo je upravo pitanje projekta preseljenja fakulteta u jedinstveni prostor na zagrebačkom Zmajevcu.

Grad Zagreb spreman je donirati zemljište veličine nešto više od tisuću četvornih metara Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u sklopu razvoja projekta sveučilišnog Sjevernog kampusa, što bi tome fakultetu omogućilo da nakon 130 godina konačno dobije jedinstveni krov nad glavom, izjavio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon sastanka s dekanicom Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Karmelom Barišić i predstavnicima fakulteta. "Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao jedna od najstarijih sastavnica toga sveučilišta i centar znanstvene izvrsnosti ovog dijela Europe, zaslužuje da nakon 130 godina konačno dobije jedinstveni krov nad glavom u sklopu projekta razvoja Sjevernog kampusa Sveučilišta", kazao je gradonačelnik.

Bandić je fakultet posjetio na poziv dekanice Barišić, a jedan od povoda sastanka bilo je upravo pitanje projekta preseljenja fakulteta u jedinstveni prostor na zagrebačkom Zmajevcu, na uglu Bijeničke ceste i Aleje Hermana Bollea u sklopu razvoja Sjevernog kampusa Sveučilišta, za što je fakultetu potrebna pomoć grada. Gradonačelnik je istaknuo kako je grad Zagreb spreman u okviru toga projekta, čim budu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi, fakultetu donirati zemljište s pravom građenja veličine nešto preko tisuću četvornih metara. "Uvjeren sam da će grad u suradnji s vladom i Fondom za privatizaciju u što skorije vrijeme formirati parcelu od nekih devet do deset tisuća četvornih metara, kako bi se otvorio put tome", kazao je Bandić. Gradonačelnik će, kako je istaknuo, osobno koordinirati razrješenje svim imovinsko-pravnih pitanja što se tiče grada.

Fakultet trenutno djeluje na četiri lokacije u gradu – u ulici Ante Kovačića, na Marulićevom trgu, u Domagojevoj ulici te u Šrotovoj ulici. "To za posljedicu ima veliku neracionalnost poslovanja", kazala je dekanica Barišić. Napomenula je da je tema gradnje nove zgrade na Zmajevcu aktualna već posljednjih 20 godina. "Na projektu Sjevernog kampusa Fakultetu su se priključile i druge sastavnice sveučilišta – Medicinski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet, Katoličko-bogoslovni fakultet, te Stomatološki fakultet, a u dijelu planova sudjeluju i Institut Ruđer Bošković, te Institut za fiziku koji se nalaze u neposrednoj blizini a koji bi tim projektom objedinili svoje nastavne i znanstvene resurse u jedan kampus te riješili pitanje problema prostora", pojasnila je Barišić.

Projekt bi se financirao iz strukturnih fondova Europske unije, a Sveučilište u Zagrebu već je podnijelo zahtjev i predstavilo projekt, no na nacionalnoj je razini došlo do zastoja jer se traže dodatna obrazloženja. Bude li sve riješeno kako je planirano i projekt krene u realizaciju, Fakultet bi do 2017. mogao biti u novim prostorima, kazala je Barišić. Uz gradonačelnika Bandića fakultet je posjetio i pročelnik Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Ivica Lovrić, a s njima su o problemu neadekvatnosti postojećih prostora razgovarale i prodekanice za nastavu i znanost Lidija Bach-Rojecky i Jelena Filipović-Grčić, kao i bivši dekan Nikola Kujundžić. U kratkom obilasku koji je uslijedio nakon sastanka, gradonačelnik je s pratnjom posjetio nekoliko fakultetskih zavoda, referadu i novu veliku predavaonicu, te je upoznat s radom laboratorija Zavoda za analitiku i kontrolu lijekova.

Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu svoje je djelovanje započeo ukazom cara Franje Josipa I od 4. listopada 1882., kad je utemeljen Farmaceutski učevni tečaj na Mudroslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Do danas, fakultet se razvio u vrhunsku akademsku, znanstvenu i stručnu visokoškolsku instituciju koju danas čini 15 zavoda, dva centra za primijenjene znanosti, 54 nastavnika, 32 suradnika i ukupno 136 zaposlenih. Na studij farmacije upisalo se u utemeljiteljskoj akademskoj godini 1882./1883. devet studenata, a danas ih fakultet broji oko 1100.

Komentirajte prvi

New Report

Close