Zagreb se spašava od deficita i proračun diže na milijardu eura

Autor: Ivan Pandžić , 16. studeni 2007. u 06:30

Kako bi se pokrili dugovi, Grad će morati prodati nekretnine u vrijednosti od 300 milijuna kuna

Financijsko gimnasticiranje. Bio bi to najbolji opis jučerašnjeg donošenja proračuna Zagreba za 2008. godinu i odmah zatim rebalansa za ovu godinu. Opis je potvrdio i sam gradonačelnik Milan Bandić dajući odgovor o tome koliko će neplaćenih obveza iz ove godine prebaciti u sljedeću. “Na to se ne može odgovoriti jer godina još traje. Tko zna što ćemo još do kraja godine financijski izgimnasticirati”, rekao je Bandić.

Dat će Plinara
Da je Zagreb u financijskim problemima, kojima je polovični uzrok gubitak 500 milijuna kuna koje su izgubili izmjenom zakona, pokazali su obje donošene odluke. Prvo je usvojen proračun za 2008. godinu koji iznosi 7,35 milijardi kuna i veći je 6,83 posto od trenutačnog. Pročelnik za financije Slavko Kojić je rekao da se rast temelji i na propisanim smjernicama Vlade o rastu BDP-a za šest posto. Odmah zatim je usvojen rebalans proračuna koji ga je povećao za 500 milijuna kuna, sa 6,88 milijardi na 7,38 milijardi kuna, pa je ovogodišnji proračun s nekoliko minuta razlike postao veći od onog za 2008. Rebalans je rađen kako proračun ne bi prvi puta završio u minusu i sav novac će ići za pokrivanje dugova u Uredu za izgradnju, i onih prenesenih iz 2006. godine i onih koji su nastali za vrijeme ove građevne sezone. Podsjetimo, nakon izmjena zakona početkom godine, planiran je proračun od 6,5 milijardi kuna, zatim je povećan na 6,9 milijardi, ali je prvih šest mjeseci pokazalo minus veći od 300 milijuna kuna, da bi sada bio opet povećan. U odnosu na prvi proračun, Grad bi bio u gubitku od 888 milijuna kuna, a ako se gleda pretposljednji rebalans – 500 milijuna kuna. Da bi pokrili tu razliku rashoda nad prihodima, Grad će prvi puta morati prodati nekretnine u vrijednosti 300 milijuna kuna. Dodatnih 120 milijuna kuna dat će Gradska plinara jer je ove godine prvi puta utvrđeno da toliko duguje gradu za plinifikaciju, 20 milijuna kuna od procjene da će se bolje naplaćivati cijena za komunalnu usluge za opskrbu vodom, a 50 milijuna kuna se namiče procjenom o rastu komunalnog doprinosa. Niti gradonačelnik, niti Slavko Kojić nisu htjeli otkriti koje će nekretnine prodavati jer se, kažu, razmatra nekoliko opcija i još nije donesena odluka o prodaji. Koje god nekretnine budu prodavane, prihod od njih neće doći u proračun do u mjesec i pol koji su ostali do kraja godine jer kada se odluka i donese moraju se raspisati natječaji. To znači da će obveze nastale po tih 300 milijuna kuna biti prenesene u proračun za sljedeću godinu. Iako odgovor na pitanje o tomu koliko će se obveza ukupno prenijeti na sljedeću godinu nismo konkretno dobili, planirana kapitalna ulaganja u 2008. u prometu otkrivaju da se planira izdvojiti 200 milijuna kuna – za pokriće ovogodišnjih obveza. Tako će se s barem pola milijarde kuna obveza iz ovogodišnje izgradnje opteretiti sljedeći proračun. Iznos će zasigurno biti i veći se usvoji detaljni plan ulaganja u komunalije jer iz sadašnjeg proračuna, iznos koji se prenosi nije vidljiv.

Nikakve sankcije
Izvođači radova za Grad tako opet ne mogu računati na plaćanje u roku od 30 ili 60 dana, nego će se nastaviti praksa plaćanja u roku od šest mjeseci. Podsjetimo, revizija za prošlu godinu, iz koje je u ovu prebačeno 930 milijuna kuna, utvrdila je da je protupropisno voditi rashode iz jedne godine u sljedećoj i da Grad treba poslovati u skladu s prihodima. No, sankcije su nikakve ili minimalne. “Ne možemo zaustaviti investicijski ciklus u Gradu. Ovaj proračun je ostvariv uz asistenciju Holdinga koji je zbog toga i osnovan. Gubitak poreza na dobit je bio i ostat će veliki udarc gradu koji je teško nadoknaditi pa se zato moramo snalaziti, pa čak i prodajom poslovnih objekata. Nije nikakva obveza pridržavati se rasta proračuna za šest posto, a treba imati na umu i da je ovogodišnji proračun biti povećan jednokratnom prodajom nekretnina, što ne ulazi u ekonomske pokazatelje o rastu” zaključio je Kojić.

Zaduženjem do 200 mil. kuna za glavna ulaganja

Od 7,35 milijardi kuna, zaduženjem će se pokriti 200 milijuna kuna za kapitalna ulaganja. Ove godine se Zagreb zadužio 150 milijuna kuna nakon što je Vlada jedva odobrila dodatnih 80 milijuna kuna zaduženja. Sam Zagreb nije zadužen, ali se slika djelomično mijenja zbog preuzimanja obveza od Holdinga koji se zadužuje umjesto njih za izgradnju ili kupnju tramvaja. Tako će 2008. trebati platiti 50 milijuna kuna anuiteta za tri vrtića i škole koje je napravio Holding kreditom, a Ured za gospodarstvo će pokriti i obveze za leasing tramvaja. Zbog novih tramvaja i otplate kredite za stare, novih autobusa i plaćanja karata kako bi se građani moguli besplatno voziti – Grad će dati u 2008. godini rekordnih 700 milijuna kuna ZET-u.




Komentirajte prvi

New Report

Close