Zagreb dobiva muzej oldtimera u bivšoj tvornici Pluto

Autor: Biserka Ranogajec , 15. studeni 2012. u 14:43
PXL

Zagreb podržava inicijativu Udruge oldtimera i prostor u tvornici Pluto postat će novi kulturni ures grada.

Zagreb podržava inicijativu Udruge oldtimera  i prostor u tvornici Pluto postat će novi kulturni ures grada. Pokrenut ćemo Muzej automobila Ferdinand Budicki do lipnja 2013. godine, obečao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 12. prosinca ove godine u Klubu Zagrepčana.

Na dobivenih 1700 kvadrata hale nekadašnje tvornice Pluto, gradonačelniku se u  ime Udruge oldtimera Ferdinand Budicki i cijele oldtimer scene, zahvalio Valentino Valjak. " Prostor Pluta je trenutačno u derutnom stanju, no uz podršku Grada sigurno ćemo uspjeti urediti ga i iskoristiti njegov potencijal. Prvi susret s javnošću imat ćemo već za iduću Noć Muzeja 25. siječnja 2013., doduše još u fazi obnove, dok se svečano otvaranje planira u lipnju 2013. Bez podrške i razumijevanja Grada bilo bi jako teško, ali  sada sam siguran da ćemo uspjeti’, naglasio je Valjak.

Zagrepčanin Ferdinand Budicki već je 1897. proputovao Europu i sjevernu Afriku biciklom, a 1901. pojavio se svojim automobilom marke Opel iz Beča u Zagrebu. Bio je trgovac i bravar i 1910. imao je prvo generalno zastupstvo automobila Ford za Hrvatsku i Slavoniju. Zastupnik Forda bio je osamnaest godina. Godine 1929. uvodi prve taksimetre i prve autobuse koji su vozili na relaciji Zagreb – Sv. Ivan Zelina, zatim Zagreb – Šestine te od centra prema Pivovari, Maksimiru i Mirogoju. Zbog svjetske krize 1929. Budicki je morao napustiti trgovinu automobilima i zadržao je samo mehaničku radionicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close