Zagreb bi u rujnu mogao dobiti bistu Jurija Gagarina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. travanj 2014. u 11:20
Foto: Wikipedia

– Zagreb bi u rujnu mogao postati prvim gradom u Europskoj Uniji s bistom prvog čovjeka koji je otputovao u Svemir, sovjetskog astronauta i vojnog pilota Jurija Gagarina.

– Zagreb bi u rujnu mogao postati prvim gradom u Europskoj Uniji s bistom prvog čovjeka koji je otputovao u Svemir, sovjetskog astronauta i vojnog pilota Jurija Gagarina.

Gagarinove biste zasad imaju samo Rusija i američki grad Chicago, a u Zagrebu bi trebala biti postavljena kod Šetališta Jurija Gagarina, ispred zgrade Ministarstva socijalne politike i mladih, nasuprot Učiteljskom fakultetu, rekao je za Hinu predsjednik Kluba mladih tehničara "Trešnjevka sjever" Bruno Orešković.

Bista bi uskoro trebala biti dopremljena iz Rusije, a cijeli taj prostor, kaže Orešković, uredio bi se u šetalište s uređenim drvoredima i postavljenim tablama, na kojima bi se mogao pratiti svjetski svemirski program. Razmišlja se i o postavljanju makete rakete.

Na taj bi se način odala "počast aeronautici", dok bi prostor mogao postati svojevrsnom malom turističkom atrakcijom za građane i posjetitelje hrvatske metropole, smatra Orešković.

Inicijativa za postavljanjem Gagarinove biste pokrenuta je prije četiri godine, projekt su od samih početaka podržali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Jurij Aleksejevič Gagarin (rođen 1934. godine) prvi je čovjek koji je otputovao u svemir, i to 12. travnja 1961. u svemirskoj letjelici Vostok 1. Let je trajao sat i 48 minuta.

U Zagrebu se u petak i subotu u organizaciji Kluba mladih tehničara "Trešnjevka sjever" obilježava Dan Jurija Gagarina, koji će biti popraćen predavanjem o životu prvog letača u svemir i dvjema izložbama.

Cilj je obilježavanja Dana Jurija Gagarina kod građana, posebno kod mlađeg naraštaja, poticati interes za znanost i tehniku, rekao je Orešković.

Planira se i otvaranje Kuće znanja koja bi bila svojevrsni muzej, namijenjen i prilagođen prvenstveno djeci. Iako se još ne zna lokacija Kuće znanja, Orešković kaže da se zasad razmišlja o Tehničkom muzeju, koji bi mogao ponuditi dio svog prostora za ostvarenje tog projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close