Zagreb 4. na europskoj listi za inoulaganja

Autor: Marija Crnjak , 24. veljača 2016. u 21:59
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ivanec na prvom mjestu u kategoriji europskih mikro gradova.

Publikacija Financial Timesa za biznis, fDi Intelligence Magazine svrstao je Zagreb na četvrto mjesto u kategoriji stranih direktnih ulaganja velikih europskih gradova – ljudski potencijal i životni stil, te na deveto mjesto u kategoriji stranih direktnih ulaganja južnoeuropskih gradova budućnosti.

Istraživanjem za 2016./2017. prikupljeni su podaci za 481 lokaciju (294 gradova, 148 regija i 39 lokalnih poduzetničkih partnerstava) za šest kategorija – gospodarski potencijal, radno okruženje, isplativost, infrastruktura, naklonjenost poduzetništvu, FDI strategija (strana direktna ulaganja). Zagreb je tako u top deset "Velikih europskih gradova budućnosti – ljudski kapital i način života" iza sebe ostavio Dresden, Lyon, Leipzig, Stuttgart, Frankfurt i Hannover, dok se ispred njega na vrhu nalazi Oslo, München i Hamburg.

U top deset "Južnoeuropskih gradova budućnosti" na vrhu se nalazi Istanbul, potom Madrid, Barcelona, Milano, Lisabon, Ljubljana, Rim, Ankara, a na 10. mjesto zasjeo je Bilbao. Od hrvatskih gradova nagrađeni su još i Ivanec na prvom mjestu te Jastrebarsko na sedmom mjestu liste top 10 mikro gradova u Europi s najboljim strategijama za privlačenje stranih ulaganja.

"Priznanje kojim se Zagreb uvrštava u jednu od najpoželjniih investicijskih destinacija Europe zasigurno će pridonijeti povećanom interesu stranih investitora te gradskoj upravi dati poticaj da nastavi s aktivnom investicijskom politikom kako bi stvorili što bolje neposredno poslovno okruženje investitorima te olakšali svakodnevno poslovanje poduzetnika", rekla je na konferenciji za novinare zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin, dodavši da je to rezultat rada Zagreba, uprave i nadležnih ureda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close