Zagorje Tehnobeton zaustavio nagodbu Coninga i Ministarstva vanjskih poslova?

Autor: Suzana Varošanec , 19. srpanj 2013. u 16:20
Novi zakon nalaže da naručitelji radova moraju podizvođače plaćati izravno, a ne preko izvođača/Boris Šćitar/PIXSELL

Banski dvori dali su zeleno svjetlo za 8 mil. kuna, Coning radnicima za plaće duguje 6,5 milijuna, a Zagorje Tehnobeton očekuje četiri.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i varaždinski Coning još nisu sklopili sporazum koji bi omogućio isplatu duga za plaće oko 120 radnika te varaždinske tvrtke.

Potvrdili su nam to i u Ministarstvu i u Coningu, ali bez objašnjenja. Iz ureda glasnogovornika Ministarstva rekli su kako, "s obzirom na to da postupci s trgovačkim društvom Coning Inženjering nisu dovršeni, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ovom trenutku nije u mogućnosti dostaviti tražene podatke, niti komentirati informacije". Ključno pitanje "zašto se kasni" moglo bi se, tvrde mnogi, zapravo preformurarati u "gdje je zapelo". 

Zastoj od mjesec i pol 
Nakon dobre pripreme terena za sklapanje nagodbe te prve najave brze isplate koju je izrekao novi predsjednik Uprave Coninga Davorin Prpić još potkraj svibnja prošlo je više od mjesec i pol. Prema dostupnim informacijama, dva su moguća razloga kašnjenja u realizaciji nagodbe. Prvi, koji zastupaju u sindikatu, jest da je sva krivnja na Ministarstvu. "Znate kako to danas ide s plaćenjem države: Vlada nema novca i stoga sve kasni", kazao je jedan sindikalist, navodeći pritom i da je najbolje o tome kad će nagodba što manje govoriti "kako se ne bi nešto pokvarilo jer se na njoj radi".  Što god to značilo, a može značiti i sindikalno netalasanje oko vrućeg pitanja zbog straha od nezadovoljstva pogođenih radnika, indikativno je da je pretežit broj onih koji po pitanju kašnjenja nisu skloni prozivati Vladu, nego upravo suprotno: drugu stranu. Dakle, neki smatraju i da postoje određeni razlozi kočenja nagodbe koji su vezani uz Coning.

Takvi navodi dolaze od izvora koji je blizak drugoj varaždinskoj tvrtki – Zagorje Tehnobetonu. Ta se tvrtka na sve načine trudi da njezin interes, kao Coningova podizvođača na rekonstrukciji objekata Ministarstva, ne zaborave ni državne institucije ni Coning. U priči s happy endom – nagodba podrazumijeva naplatu odmah – teško je navodno po(d)miriti sve interese jer novca nema dovoljno. Slučaj je na sudu, a na strani subjekata kojima je država dužna stoje dvije tvrtke različita statusa: glavni izvođač i tužitelj je Coning, dok je podizvođač, po nekima suizvođač, Tehnobeton, ujedno umješač na strani Coninga. Njihovi su interesi bili  prilično jedinstveni u sudskoj borbi protiv države za naplatu sve do početka svibnja, kad je Milanovićeva Vlada presjekla sudsku trakavicu. S obzirom na prethodno pozitivno mišljenje DORH-a, donesena je politička odluka da se s tvrtkom Coning inžernjering postigne nagodba. Što je s dugovima podizvođaču, to čini se nije bilo precizirano. 

Problem i novi zakon 
Kad je riječ o iznosu nagodbe, prema medijskim natpisma, zeleno svjetlo Banski dvori dali su za isplatu osam milijuna kuna, ili šest milijuna bez PDV-a. No, dok je spor s državom na putu rješenja, čini se da nastaje novi spor između Coninga i podizvođača. Tehnobeton, naime, i dalje tvrdi da mu treba pripasti pola iznosa, dok s druge strane Coning nije sklon popuštanju, već traži da u nagodbi stoji kako novac iz nagodbe predstavlja strogo namjenska sredstva za radnike Coninga. Kod takvog razvoja događaja, ostane li isti iznos na koji je država spremna pristati, jasno je da novca neće biti dovoljno za sve: za radnike Coninga kojima dug za plaće iznosi oko 6,5 milijuna kuna, i za podizvođača koji očekuje svojih četiri milijuna kuna a nastupa s argumentom "da se ne smiju raditi razlike među radnicima". Nevolje mogu nastati, kako neki kažu, i zbog novog zakonskog rješenja koje nalaže da naručitelji radova moraju podizvođače plaćati izravno, a ne preko izvođača.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ništa neobično. Sud je napravio što mu je Linić naredio.
Tako funkcionira sudstvo u Republici Hrvatskoj.

New Report

Close