Zagorci za svoja 33 klizišta potražuju 4,8 milijuna kuna

Autor: Agencija VLM , 09. travanj 2014. u 17:45
Željko Kolar (Photo: Matija Topolovec/PIXSELL)

Prema procjeni, na pregradskom području šteta je 2,8 milijuna, a u Gornjoj Stubici dva milijuna kuna.

Nakon što je uslijed izrazito nepovoljnih vremenskih prilika – topljenje snijega i leda, obilne kiše te otvaranja niza klizišta, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar proglasio elementarnu nepogodu, prvo za Grad Pregradu 17. ožujka, a 1. travnja za Gornju Stubicu, ovih dana Županija je poslala i odštetni zahtjev Ministarstvu financija, odnosno Državnom povjerenstvu za procjenu šteta. Grad Pregrada i općina Gornja Stubica na čijim je područjima jedino proglašena elementarna nepogoda prijavili su štete od 4.842.000 kuna od čega se na Pregradu odnosi 2.842.000 kuna, a na Gornju Stubicu pak dva milijuna kuna. Zahtjev se odnosi i na obiteljske i gospodarske objekte, na poljoprivredno zemljište te na ceste i ostale objekte komunalne infrastrukture.

Najteže na Vinagori

Na području Pregrade prijavljeno je čak 23 klizišta i to najviše na području naselja Vinagorski Vrhi, ali i na području Gabrovca, Cigrovca, Višnjevca, u Donjoj Plemenščini, Klenicama, Vojsaku i još nekim mjestima. Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj kaže kako su i lani prijavili veliku štetu, no dobili su tek nešto više od 30 tisuća kuna, te su mještani kojima je šteta nanesena, dobili male ili tek simbolične iznose. Budući da je i ove godine proglašeno puno elementarnih nepogoda, veći novac ne očekuje ni ove godine.

– Najteža situacija je u Vinagorskim Vrhima, no kako je novac strogo namjenski, ono što dobijemo podijelit ćemo svima koji su prijavili štetu, a Grad će iz proračuna posebno pomoći onima kojima su ugroženi stambeni objekti te za saniranja cesta – rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Općinsko – općini

Na području Gornje Stubice deset je ugroženih područja u naseljima Pasanska Gorica, Dubovec, Dobri Zdenci, Slani Potok, Banščica, Hum Stubički i Modrovec.

– Novac je strogo namjenski i prema dobivenom, a nadam se da to neće biti samo simbolični iznos, podijelit ćemo ga u postotku prema procijenjenim štetama na terenu. Dio koji je predviđen za sanaciju klizišta na nerazvrstanim cestama i ostalim objektima u vlasništvu Općine, ići će nama i njime ćemo, naravno uz dodatak iz proračuna, sanirati naše štete – rekao je načelnik Krizmanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close