Zagorci ne samo da više ne proizvode kiseliš, već su se ‘bacili’ na pjenušce

Autor: Agencija VLM , 17. prosinac 2013. u 14:08
Tomislav Bolfan sa svojim pjenušcem. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Godine rada, iskustva, truda i ljubavi dale su rezultat – poznati zagorski vinar Tomislav Bolfan proizveo je prvi pjenušac.

Zrelo i zdravo grožđe s Vinskog Vrha na prekrasnim zagorskim bregima Tomislav Bolfan pretvorio je u prvi, vrhunski pjenušac Centurion. Vinsku priču na Vinskom Vrhu temelje na legendi o Centurionu koja je stara više od 16 stoljeća, a tu romantičnu priču o nastanku vina kojem su kumovale i vile, Tomislav Bolfan plasira na tržište.

Pogodno tlo, klima i znanje

– U ovaj pjenušac uloženo je mnogo truda, rada, ljubavi i volje. Centurion je nastao kao rezultat djelovanja tla, klime, stručnog znanja i podrumarskih tehnika. Centurion je već osvojio prisutne na predstavljanju kojem je cilj bio ovo vrhunsko piće približiti svim ljubiteljima dobre kapljice, te razbiti mit kako je vrhunski pjenušac rezerviran samo za određene. Centurion će naći svoj put kako do stručnih poznavatelja vrhunskih vina, tako i do onih koji u vinu samo vole uživati, ali i do onih koji tek ulaze u svijet vinskih aroma i miris, rekao je vinar Bolfan. Prvo vatreno kršenje pjenušac iz Zagorja imao je na području Zagreba.Ljubitelji pjenušca i poznavatelji vina složili su se kako je Centurion jedan od najboljih pjenušaca koji su probali.

– Izuzetno mi je drago što smo pjenušac Centurion, predstavili prijateljima i kolegama, i što smo, a to je najvažnije, naišli na odobravanje i pozitivne komentare. U Centurion su uložene godine rada, iskustva i ljubavi. Sretan sam što smo divnu priču o ovom pjenušcu približili širem broju ljudi i siguran sam da će oni prepoznati njegovu kvalitetu – rekao je Bolfan.

Pjenušac će mnoge koji ga obožavaju grijati i u vrijeme nadolazećih blagdana. Inače, vinogradi na Vinskom Vrhu spadaju pod zlatarsko vinogorje, a zasađeni su na nadmorskoj visini od 250 do 380 metara s nagibom od 16 do 30 posto, što su prema riječima enologa idealni uvjeti za sadnju i obradu vinske loze i za proizvodnju visoko kvalitetnih vina. Najmodernija tehnologija u kombinaciji sa tradicijskim metodama i opremom provjereni su recept za dobivanje maksimalnog potencijala grožđa. Sorte poput sauvignona, rajnskog rizlinga, muškata, traminca već su okićene zlatnim medaljama i drugim vrijednim priznanjima, što vinara Bolfana svrstava među najbolje hrvatske proizvođače vina.

Kratki put do mirisa

Podrum koji se nalazi usred vinograda ponekad je od ključnog značaja, za dobivanje visokog intenziteta sortnih mirisa i aroma u vinima, jer od trenutka rezanja grožđa do muljanja i prešanja ne prođe više od dvadeset minuta. Svaki grozd ubere se ručno – napominju enolozi zaduženi za visoku kvalitetu ovih zagorskih vina. Vrenje se obavlja uglavnom uz uporabu prirodnih, na imanju uzgojenih kvasaca.Ova priča o dugogodišnjem trudu koja polučuje rezultate samo je dokaz da se Zagorje može smjestiti na kartu najkvalitetnijih vina, te da je prepoznatljiva i nezaobilazna destinacija u kontinentalnom turizmu.

Komentirajte prvi

New Report

Close