‘Zadruge su biznis, ali i demografija’

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 20. veljača 2018. u 22:00
Prema podacima iz 2015. zadruge su imale 2700 radnika i prihod od 1,6 mlrd. kn/Duško Jaramaz/PIXSELL

Ključno pitanje u novom zakonu o zadrugarstvu je zaštita imovine, bitne za razvoj i funkciju zadruga.

U Hrvatskom centru za zadružno poduzetništvo održan je prvi sastanak radne skupine za izradu prijedloga novog zakonodavnog okvira za zadrugarstvo.

Važna rasprava vodila se o problemu zaštite zadružne imovine te je ocijenjeno kako je to ključno pitanje za budućnost zadrugarstva, jer imovinu zadruga treba zaštititi kao nedjeljivo zadružno vlasništvo, a zadružnu imovinu danas nepostojećih zadruga koja se još vodi kao zadružna iskoristiti za razvoj zadrugarstva i što prije vratiti u funkciju, ističu u HCZP.

 

Klarić-Kukuz

Razmišlja se i o razvojnom i kreditnom fondu za razvoj zadružnog poduzetništva.

Zaključeno je i da treba regulirati porezni tretman zadruga, a neophodnim se ocijenilo donošenje poreznih olakšica za zadruge, što je vezano uz zaštitu imovine. Jedna od tema bilo je i pokretanje Fonda za razvoj zadružnog poduzetništva što je nužno i njegovo osnivanje treba regulirati novim Zakonom o zadrugama, a fond bi trebao biti razvojni i kreditni. Ravnatelj HCZP-a Tomislav Klarić-Kukuz kaže kako je bitno shvatiti da su zadruge biznis i da ljudi moraju imati koristi od ulaska u njih i poslovanja na zadružni način zbog čega im to treba i omogućiti.

"Zadruge su i biznis i demografija i posebna životna filozofija koja objedinjuje slobodnu tržišnu ekonomiju i društveni razvoj", ističe Klarić-Kukuz. U Hrvatskoj su registrirane 1302 zadruge, od kojih više od 40% poljoprivrednih. Daleko je to još od prosjeka EU, a o tome da zadrugarstvo kod nas nije još zaživjelo dovoljno govori da je u Italiji udjel zadruga u BDP-u države oko 15 posto, a u Hrvatskoj svega 0,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close