Zadovoljavajući interes za zakup krčkog LNG-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2015. u 15:46
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U tvrtki LNG Hrvatska očekuju da će gradnja terminala početi sredinom 2016. godine te da će trajati tri godine.

Interes za zakup kapaciteta budućeg LNG terminala na Krku iskazale su renomirane svjetske kompanije i on je zadovoljavajući, doznaje Hina iz tvrtke LNG Hrvatska.

S jučerašnjim danom završio je rok za dostavu konačnog interesa za zakup kapaciteta budućeg terminala, a u LNG-u Hrvatska kažu da je postupak prošao zadovoljavajuće i da su interes iskazale renomirane kompanije iz cijelog svijeta iz LNG i plinskog biznisa.

Zbog ugovora s potencijalnim zakupcima i pravila Europske komisije, LNG Hrvatska ne može iznositi imena tvrtki koje su iskazale interes za zakup, niti objaviti koliko ih je.

LNG Hrvatska ujedno je izvijestio da je stigla pravomoćna lokacijska dozvola za LNG terninal na Krku, koja je preduvjet za izradu glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole.

Vlada je gradnju LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku, procijenjene vrijednosti 600 milijuna eura, proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Za takve projekte je Zakonom o strateškim investicijskim projektima omogućeno da svi službeni postupci postaju žurni i imaju najviši prioritet.

Procijenjena vrijednost LNG-a na Krku je 600 milijuna eura, a uz plinovode i kompresorske stanice premašuje i milijardu eura. LNG terminal uvršten je i na listu Europske strategije energetske sigurnosti.

U tvrtki LNG Hrvatska očekuju da će gradnja terminala početi sredinom 2016. godine te da će trajati tri godine.

Hrvatska godišnje troši 2,7 milijardi prostornih metara plina, dok bi kapacitet LNG terminala bio između četiri i šest milijardi prostornih metara. Stoga bi on, uz opskrbu Hrvatske, trebao služiti i dobavi plina za zemlje regije i EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close