Zadnjih pet godina nismo imali ovako visoke potrošačke cijene

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2013. u 15:16
Photo: Ivana Ivanovic/Pixsell

Za prošlogodišnje povećanje cijena od 5,2% kriva su poskupljenja struje, plina i hrane

Državni zavod za statistiku (DSZ) donio je statistiku u kojoj kažu kako su u siječnju potrošačke cijene porasle u prosjeku za 5,2% na godišnjoj razini, što je najviša godišnja stopa rasta od listopada 2008. godine.


Analitičari Raiffeisen banke objašnjavaju  kako je razlog ovakve statistike prošlogodišnji rast cijena električne energije i plina u svibnju te rast cijena prehrane koje su bile pod utjecajem ljetne suše i prelijevanja negativnih cjenovnih kretanja s međunarodnih tržišta.

"U djelatnosti stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva, cijene su porasle za 14,3% godišnje, čemu je najviše pridonio rast cijena goriva i energije od 20% godišnje, posebno električne energije (+22,1%) i plina (+28,8%), čiji će se učinak na godišnji rast cijena osjetiti sve do svibnja. Zbog poskupljenja u prosincu i cijene zagrijavanja stana su više za 18,8% godišnje. Cijene prehrane porasle su za 6,7% na godišnjoj razini, uz najveći rast cijena povrća i voća (za 20,6%, odnosno za 14,5%), a značajan doprinos daju i više cijene mesa (za 6,8%)", kažu u Raiffeisen banci.

Spominju kako se ove godine očekuju slične ili blago niže stope rasta potrošačkih cijena u usporedbi s prosjekom 2012. godine. U prvom dijelu godine uz bazni učinak,
inflatorne pritiske stvarat će ukidanje nulte stope PDV-a, povećanje trošarina na duhanske proizvode i više cijene grijanja. Ublažavanju inflatornih pritisaka i dalje pridonosi slaba i iscrpljena domaća potražnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close