Zadnja prilika za spas Brodarskog ističe 5. prosinca

Autor: Suzana Varošanec , 25. studeni 2018. u 22:01
Plaće za 50-ak zaposlenika Brodarskog instituta mjesečno iznose oko 900.000 kuna/Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Blokada premašuje 180 dana s ukupnim dugom od 10,6 milijuna kuna. Prihodi se na mjesečnoj razini kreće između 700.000 i milijun kn.

U ingerenciji vlasnika i najvećeg vjerovnika Brodarskog instituta, a to je država, još tek za kratko vrijeme nalazi se odgovor koja je daljnja perspektiva te tvrtke. RH nije smatrala za shodno usmjeriti je k predstečajnom mehanizmu, a sad je za to kasno.

Blokada premašuje 180 dana s ukupnim dugom od 10,6 milijuna kuna. Prihodi se na mjesečnoj razini kreće između 700.000 i milijun kuna, a plaće za 50-ak zaposlenika iznose oko 900.000 kn. Općenito, u zadnjih pet godina Brodarski institut je i prihode i broj zaposlenika sveo na trećinu. Sad je pak državi na raspolaganju kratak rok od 10-ak dana, u kojem je sublimirano pitanje što će napraviti, tj. kako će odblokirati račun do 5. prosinca, kad je zakazano ročište radi odluke o prijedlogu privremenog stečajnog upravitelja Hrvoja Kraljičkovića da se otvori stečaj zbog zakonskog razloga nesposobnosti za plaćanje.

Pokazatelj toga je njegovo izvješće koje je u okviru prethodnog postupka sačinio kroz analizu imovine i obveza dužnika, sa zaključkom da postoji navedeni stečajni razlog. No, ne i onaj po osnovi prezaduženosti, jer kaže da je imovina dužnika veća od obveza. Takav nalaz ostavlja zadnju šansu državi. Ako osnivač do 5. prosinca ne intervenira, pa račun zadrži blokirajući status, Kraljičković ističe da u tom slučaju nije optimist. U kombinaciji s nekonzumiranjem preostale mogućnosti spasa od stečaja kroz institut pristupanja dugu na samom ročištu, a zasad nije poznato da bi Brodarski institut imao strateškog partnera, dovelo bi TS do toga da po prijedlogu mora otvoriti stečaj.  

Produženje mandata 
Obveze dužnika na kraju 2017. iznosile su oko 55 milijuna kuna, od čega oko 30 mil. kn prema financijskom sektoru. Što se imovine tiče, u izvješću stoji da je dostatna za pokriće troškova kako prethodnog tako i otvorenog stečajnog postupka. Doznaje se da nije sva imovina pod hipotekama. Takav je slučaj poslovne zgrade, ukupne površine 4552 m2, no u omjeru od 64% suvlasnik je Brodarski institut, a ostatak drži nekoliko suvlasnika, među kojima Brodograđevna industrija Split te 3. maj.

Posrijedi je sljedništvo poslovne suradnju još iz bivšeg sustava.   Mandat za vođenje poslovanja ove tvrtke u razdoblju od 26. travnja do 26. listopada imao je direktor Hrvoje Tripković, bivši financijski direktor koji dobro poznaje poslovanje Brodarskog instituta. Mandat mu je istekao, a neslužbeno se doznaje da će biti produžen.  

Izlazak iz krize?
Upitan u svezi mogućnosti restrukturiranja i pokretanja stečaja, Tripković navodi da će očitovati prema Trgovačkom sudu te dodaje: "Točno je da je aktivan jedan stečajni razlog i mi radimo na prestanku postojanja istog. Plan restrukturiranja postoji i predviđa nekoliko varijanti izlaska iz krize, a koje međusobno nisu isključive."   

Komentirajte prvi

New Report

Close