Zadarska trajektna luka premješta se u luku Gaženicu

Foto: Željko Mršić / Pixsell Foto: Željko Mršić / Pixsell

Trajektni prijevoz iz zadarske gradske luke trebao bi se tijekom ožujka premjestiti u luku Gaženica.

Trajektni prijevoz iz zadarske gradske luke trebao bi se tijekom ožujka premjestiti u luku Gaženica, od koje će se za prijevoz putnika do grada pobrinuti gradski prijevoznik Liburnija, izvijestilo je u utorak Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Na današnjem sastanku Ministarstva i Lučke uprave Zadar s predstavnicima lokalne uprave i samouprave, te autobusnog prijevoznika Liburnija i Jadrolinije dogovoreno je da se putnicima u vršnim razdobljima omogući da pristižu direktno u gradsku luku, u ranojutarnjim i popodnevnim satima, kad bi bile uspostavljene dvije linije u vrijeme odlaska u školu i na posao, te također po dvije linije za prijevoz putnika, učenika nakon školske nastave, te građana koji se vraćaju kući iz središta grada nakon radnog vremena.

Otvaranjem luke Gaženica u potpunosti se rasterećuje luka u središtu grada za ulazak i izlazak domaćih i međunarodnih putničkih brodova, čime se državna luka u Zadru specijalizira u luku za ro-ro i putnički promet te prihvat cruisera, a luka u središtu grada bit će namijenjena razvoju nautičkog turizma.

Krajem siječnja obavljen je tehnički pregled u luci, dok se tijekom veljače očekuje uporabna dozvola, priopćeno je iz Ministarstva. Vrijednost infrastrukturnih radova je 1,08 milijardu kuna, a privremene zgrade putničkog terminala u Gaženici 5,2 milijuna kuna.

Agencija za obalni i linijski promet donijet će novi red plovidbe, a planira se održati još nekoliko radnih sastanaka kako bi se uskladili svi detalji pred početak rada nove luke.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!