Zadarska policija prijavila 23 osobe i tvrtke za pranje novca i višemilijunsku utaju poreza

Foto: Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Pet privedenih, troje ostalo iza rešetaka: Marko Čulina Maka dobio mjesec dana istražnog zatvora, Mate Ivković pušten nakon ispitivanja.

Sudac istrage Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković odredio je mjeru istražnog zatvora do mjesec dana trojici od pet muškaraca koji su u četvrtak kasno navečer privedeni uz kaznenu prijavu za gospodarski kriminal, javlja Zadarski.hr. 

Među zadržanima u pritvoru je i Marko Čulina Maka, bivši policajac i poslovni partner Vedrana Ikića, nedavno osuđenog na 18 mjeseci zatvora za pomaganje Denisu Paraću u bijegu pred zakonom. Sinoć je sucu istrage bio priveden i Mate Ivković, ali je nakon ispitivanja pušten na slobodu.

- Za trojicu osumnjičenika odredio sam mjeru istražnog zatvora do 30 dana zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznena djela. Dvojica privedenih su nakon ispitivanja pušteni. Županijsko državno odvjetništvo će odlučiti hoće li protiv njih nastaviti kazneni progon – kazao nam je u petak ujutro sudac istrage Hrvoje Visković.

Podsjetimo, 16 osoba i sedam tvrtki sa zadarskog područja policija je u četvrtak optužila za sudjelovanje u organiziranom gospodarskom kriminalu odnosno da su počinili djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, krivotvorenje poslovne ili službene isprave te krivotvorenje javnih isprava. Sumnjiče se za izvlačenje novca preko fiktivnih tvrtki te da su tako oštetili tvrtke i državni proračun utajom poreza u visini od oko 10 milijuna kuna.

'Zvučna imena'

Prema neslužbenim informacijama među privedenima su uglavnom osobe sa zadarskog te zagrebačkog područja koje su sudjelovale u organiziranom pranju novca i drugim kriminalnim aktivnostima. Novac se navodno putem mjenica izvlačio iz privatnih tvrtki sa zadarskog područja, i potom "prao" na području Zagreba. U tome im je, sumnja se, svojim znanjem pomagao jedan bivši pripadnik zadarske policije koji živi u Zagrebu, inače otprije prijavljivan zbog raznih kaznenih djela. Preko njega su pojedinci iz Zadra izvlačili novac iz svojih firmi i zadržavali ga za sebe. Tako su oštetili vlastite tvrtke, ali i izbjegli plaćanje poreza.

Među osumnjičenim osobama nalazi se nekoliko zvučnih imena sa zadarskog područja poznatih široj javnosti po svom javnom i poslovnom djelovanju, a uhićeni su i neki predstavnici i zaposlenici zaštitarskih tvrtki.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve