Zadar dobiva trgovački centar vrijedan 28 milijuna eura

Autor: Sandra Livajić , 25. siječanj 2007. u 06:30

Zakupljeno ili je pred neposrednim zakupljivanjem ukupno 69 posto površine svih poslovnih prostora

Trgovinski centar Zadar d.o.o. ishodio je pravomoćnu građevinsku dozvolu za izgradnju II faze City Gallerije, vrijedne 28 milijuna eura i uskoro se očekuje početak gradnje. City Gallery se u potpunosti oslanja na već postojeći Trgovinski centar koji od 2002. godine predstavlja nezaobilaznu trgovačku ponudu u gradu Zadru.

Erste banka
Izgradnjom novih 27.000 m2, na pet etaža (dvije podzemne i tri nadzemne) Trgovinski centar Zadar imat će ukupnu površinu od 45.000 m2, te biti pravi grad u gradu. Posebnu vrijednost ovom objektu daje lokacija u samome centru grada, na gradskom predjelu Relja. Čitavo ovo gradsko područje prerasta u novu gradsku centralnu zonu, u kojoj se koncentrira niz poslovnih i stambenih sadržaja, a među kojima City Galleria dominira. Početak izgradnje City Gallerije je definiran 30. siječnja, a završetak svih radova i otvorenje se očekuje u listopadu 2008. godine. Za glavnog izvođača odabrana je jedna od najvećih zadarskih građevinskih kompanija Mušić d.o.o. Projekt financijski prati Erste banka, najveća bankarska grupacija u centralnoj Europi. Opravdanost projekta potvrđuje izuzetno velika zainteresiranost renomiranih brendova za dugoročnim zakupom poslovnih prostora u Centru. Do današnjeg dana je zakupljeno ili je pred neposrednim zakupljivanjem ukupno 69 posto površine svih poslovnih prostora City Gallerije, što potvrđuje realnu pretpostavku da će uskoro svi poslovni prostori biti u zakupu. Prostori u novom dijelu budućeg trgovačkog centra neće se, naime, prodavati, već iznajmljivati. Umjesto više od 150 malih prostora, na današnjih 18.000 kvadrata prevladavat će veliki prostori, na 100 do 500, čak i 1000 metara četvornih. U drugoj fazi City Gallerije, koja će se protezati na pet katova, površine 27.000 metara četvornih, izgradit će se podzemna garaža na dvije etaže sa 403 parkirna mjesta, zatim natkrivena zelena tržnica s ribarnicom i cvjetnim trgom, supermarket, specijalizirane prodavaonice hrane i pića, čitav niz trgovina odjećom, obućom, sportskom opremom, elektronskom opremom, šest multipleks kinodvorana najvećeg hrvatskog kino prikazivača Blitz-Cinestara sa 800 mjesta, kao i zelena tržnica koja će se preseliti s trga kneza Višeslava (mala pjaca) u prizemlje City Gallerije, ugostiteljski objekti i ostalo. U izgrađenom dijelu trgovačkog centra odnedavno djeluju dvije specijalističke ordinacije, a u pripremi za otvaranje su još dvije. Liječnici će tako zauzeti cijeli prvi kat i pretvoriti ga u malu polikliniku. Cijeli prostor bit će koncipiran kroz tri svijeta: svijet zdravog života (prizemlje), svijet mode i tehnike (prvi kat) i svijet zabave (drugi kat). Novi će dio svojom koncepcijom biti kompatibilan postojećem, s kojim će u konačnici tvoriti i jedinstveni objekt, kako je projektom Nikole Bašića bio i zamišljen uoči početka gradnje prije više od 15 godina.

Vrijednost
Naime, autor ovog nagrađenog projekta (Velika nagrada 35. zagrebačkog salona), Nikola Bašić, zamislio je City Galleriju kao središte zbivanja javnog života od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati, što će s obzirom na sadržaje i izuzetnu atraktivnu lokaciju obogatiti postojeću gradsku ponudu, to više što će se u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar izložiti stalni postav arheoloških eksponata pronađenih na lokalitetu rimske nekropole na kojoj je smještena City Galleria. Zbog iznimnog ahitektonskog izričaja i vrijednosti objekta, City Galleria nalazi mjesto među najznačajnijim arhitektonskim postignućima u našoj zemlji. Društvo Trgovinski centar Zadar d.o.o. osnovano je 1984. godine i u potpunosti privatizirano u ožujku 2004. godine te je danas član grupe Arsenal Holdings u vlasništvu obitelji Tudorović, u čijem sastavu su još i Tekstil d.o.o. i turistička tvrtka Ilirija d.d.

Holding obitelji Tudorović – Arsenal Holdings d.o.o.

Arsenal Holdings d.o.o., Holding obitelji Tudorović ima u vlasništvu portfelj atraktivnih nekretnina na najboljim lokacijama u Zadru. Tudorovići su kapital stekli u Australiji, a od devedesetih ulažu kapital u Hrvatskoj. Obitelji Tudorović u Hrvatskoj zastupa David Tudorović koji je i predsjednik mješovite Privredne komore Južne Australije i Hrvatske. David Tudorović je izvršni direktor grupacije u vlasništvu obitelji Tudorović koja se sastoji od Davalan Groupe u Australiji i Arsenal Holdingsa d.o.o. u Hrvatskoj. Utemeljitelj obiteljske poslovne grupacije je Davor Tudorović, rođen na Pašmanu, koji je 1956. utemeljio tvrtku koja danas zapošljava 500 ljudi. Grupa u Hrvatskoj ima 17 maloprodajnih mjesta, koja su fokusirana na vodeće tekstilne robne marke, kroz svoju tvrtku Tekstil d.o.o. 1999 Grupa je stekla većinski udio u turističkoj tvrtki HTP Ilirija d.d. Ova tvrtka ima u vlasništvu 4 hotela i upravlja s njima, tri marine i ostale povezane turističke nekretnine u Biogradu na Moru.

Komentirajte prvi

New Report

Close