Zabrinuti mljekari zbog ukidanja kvota i pada cijena traže zaštitu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2014. u 17:03
. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Već sada jake i konkurentne treba i dalje podupirati, a ostale potaknuti na udruživanje i proizvodnju specifičnih mljekarskih proizvoda, što je moguće rješenje za brojne male proizvođače, smatra Blažić.

Europski pa i hrvatski proizvođači mlijeka zabrinuti su da će najavljeno ukidanje proizvođačkih kvota za mlijeko u EU iduće godine u travnju dovesti do daljeg pada otkupnih cijena i porasta uvoza mlijeka, što će posebno ugroziti opstanak malih proizvođača te stoga od relevantnih nacionalnih i europskih institucija traže instrumente zaštite da se ti rizici ne preliju samo na njih.

Zaključak je to s današnje rasprave o perspektivama proizvodnje mlijeka u EU nakon ukidanja kvota održane u Ministarstvu poljoprivrede na inicijativu Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) koji je zbog te teme u Zagreb pozvao i predsjednika jednog od važnijih europskih udruženja za mlijeko EuropeanMilk Boarda Romualda Schabera.

Istaknuto je da je proizvodnja mlijeka izuzetno važna za svaku zemlju EU-a, pa tako i Hrvatsku u kojoj ta proizvodnja čini 13 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje, izjavila je novinarima nakon rasprave pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić.

Stoga Ministarstvo čini sve što može kroz, kako je kazala, pregovaračke i lobističke 'kanale' u EU te razgovarajući s velikim mljekarima kako bi se proizvođačima mlijeka omogućilo da što lakše prebrode predstojeće ukidanje kvota, a premda ne može utjecati na proizvođačke i otkupne cijene može raznim mjerama poticati jačanje konkurentnosti i prinosa po kravi hrvatskih proizvođača.

Već sada jake i konkurentne treba i dalje podupirati, a ostale potaknuti na udruživanje i proizvodnju specifičnih mljekarskih proizvoda, što je moguće rješenje za brojne male proizvođače, smatra Blažić.

Istaknula je da se proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine povećala za 8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje te da prosječno mjesečno raste pod stopi 5 do 6 posto.

I ona i predsjednik HSUPM Davorin Blažić su naglasili da je trenutna prosječna otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj od 36,6 eurocenti po litri na razini prosječne cijene u EU u kojoj je ta proizvodnja rasla 5,5 posto, a otkupne cijene pala 4 posto.

Blažić je naveo kako je ove godine, nakon niza loših godina, zaustavljen pad proizvodnje mlijeka kojeg je lani u Hrvatskoj proizvedeno 503 milijuna kilograma, pri čemu se prinos po kravi kreće od najmanjih oko tri tisuće litara do i više od 10 tisuća litara, ali da to prati i povećanje proizvodnje velikih snažnih kompanija, što će se nastaviti i zbog ukidanja kvota.

To će neminovno dovesti do dalje nestabilnosti i pada otkupnih cijena, a vjerojatno i većeg uvoza jer su hrvatske potrebe za mlijekom dvostruko veće od godišnje proizvodnje ili na razini od bar milijardu kilograma, upozorio je Blažić dodavši da sve to dovodi u pitanje opstanak sadašnjih oko 10.200 proizvođača mlijeka.

Schaber iz EuroMilk Boarda novinarima je izjavio da dijeli zabrinutost hrvatskih kolega jer je slična situacija i u drugim zemljama EU-a te da na svim razinama sada treba intenzivno djelovati i surađivati kako bi se što više izbjegle loše posljedice ukidanja kvota, ali i liberalizacije tog tržišta koja sigurno neće dovesti do porasta otkupnih cijena.

Teško je, kaže, predvidjeti za koliko će te cijene pasti ukidanjem kvota iduće godine, a sada se u EU kreću u prosjeku od 36 do 38 eurocenti po litri, i da se sada ukinu kvote, primjerice samo u Njemačkoj te bi cijene pale za 3 do 5 eurocenti.

Komentirajte prvi

New Report

Close