Zabranili izvoz hrastovih trupaca

Autor: Poslovni dnevnik , 05. lipanj 2017. u 22:00
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Opatiji održana 14. Drvno-tehnološke konferencije, jedan od gostiju i ministar Tomislav Tolušić.

Hrvatska u svijetu nije poznata kao proizvođač namještaja nego kao izvor vrijedne i jeftine sirovine, rekao je izaslanik predsjednika Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na otvaranju 14. Drvno-tehnološke konferencije, velikog godišnjeg skupa drvno-prerađivačke industrije Hrvatske i regije JIE te najavio aktivne mjere za poticanje finalizacije i povećanja dodane vrijednosti proizvoda.

“Od subote je na snazi odredba zabrane izvoza hrastovih trupaca u naredne dvije godine, kako bi se otklonila sva moguća fito-sanitarna i zdravstvena ograničenja”, rekao je Tolušić u svom uvodnom govoru pred više od 300 okupljenih sudionika. “U proteklih sedam mjeseci od preuzimanja resora napravljeno je puno, od promjene uprave Hrvatskih šuma i uspostave dobre komunikacije s novim vodstvom, do potpisivanja pisma razumijevanja s drvno-prerađivačkim sektorom, u kojem smo prihvatili sve uvjete industrije. Veliki je pritisak na sirovinu, što je razumljivo, ali cilj nam je maksimalno urediti sustav raspodjele drvne mase. Stvari ćemo posložiti kako treba ili nikako”, zaključio je Tolušić.

“Ovim skupom šaljemo poruku na međunarodnu scenu o tome tko smo i koliko vrijedimo, a to je jako puno”, izjavio je predsjednik sektorskog udruženja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Daniel Smiljanić, koji je na spomenutoj funkciji tek šest mjeseci.

“Cilj nam je snažnije povezati sektor i šumarstvo uz podršku nadležnog Ministarstva i intenzivno odgovarati na razvojne izazove”, rekao je Smiljanić te istaknuo kako je na razini zemalja JIE Hrvatska ostvarila uvjerljivu poziciju sektorskog lidera u preradi drva kao pokretač mnogih inovativnih politika, strategija i poticajnih mjera. Važnost drvno-prerađivačke industrije za nacionalno gospodarstvo kroz ostvarenih 3,6% BDP-a i 9,3 mlrd. kuna deviznih prihoda, prepoznao je gotovo cijeli državni vrh.

Ovogodišnji pokrovitelji konferencije su Ured Predsjednice RH, Hrvatski sabor, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te ured rektora Sveučilišta u Zagrebu, dok je Ministarstvo poljoprivrede suorganizator.

Skup su pozdravili i Domagoj Hajduković, potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora te državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić. Na konferenciji je potpisano i Pismo razumijevanja za prostorno drvo između Hrvatskih šuma i HGK Udruženja drvno-prerađivačke industrije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close