Zaba uz jamstvo EIF-a kreditira inovativna mala i srednja poduzeća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. lipanj 2014. u 15:10
Bankomat Zagrebacke banke na Trgu bana Jelacica. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Instrument podjele rizika je zajednička inicijativa EIF-a, Europske investicijske banke (EIB) i Europske komisije, a podržava je Europska unija u sklopu Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj.

Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit, pod vodstvom UniCredit Bank Austria potpisali su ugovore o jamstvima kojima se podupire kreditiranje inovativnih malih i srednjih poduzeća te malih srednje kapitaliziranih poduzeća (mid-caps) u Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj u sklopu inicijative koju financira Europska komisija, objavili su danas iz Zagrebačke banke, članice grupe UniCredit.

Ugovori su potpisani u sklopu inicijative Instrument podjele rizika te omogućuju bankama članicama grupe UniCredit da inovativnim tvrtkama u tih pet zemalja ponude pristup ukupnom kapitalu u iznosu od 60 milijuna eura uz potporu EIF-ovog 50-postotnog jamstva.

Ovo su prvi ugovori o Instrumentu podjele rizika koji obuhvaćaju više zemalja i 28. ugovori o Instrumentu podjele rizika potpisani dosad u Europi.

Ukupna kreditna sredstva na raspolaganju inovativnim tvrtkama diljem EU u sklopu ove inicijative ovime su se popela na više od 3,2 milijardi eura.

Cilj Instrumenta podjele rizika je potaknuti banke na kreditiranje malih i srednjih poduzeća i malih srednje kapitaliziranih poduzeća koji se bave istraživačkim, razvojnim i inovacijskim djelatnostima i u potrazi su za financiranjem svojih ulaganja i/ili obrtnog kapitala kreditima do visine 2 milijuna eura.

Instrument podjele rizika je zajednička inicijativa EIF-a, Europske investicijske banke (EIB) i Europske komisije, a podržava je Europska unija u sklopu Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj.

EIF u sklopu Instrumenta podjele rizika nudi jamstva bankama i leasing društvima koje kreditiraju male i srednje tvrtke i mala srednje kapitalizirana poduzeća, a jamstvo po zadanom modelu pokriva do 50 posto nepodmirenog iznosa kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close