Analitičari Zagrebačke banke očekuju rast BDP-a od 1,3 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. prosinac 2015. u 11:54
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kako se navodi u priopćenju od utorka, Zaba nakon nekoliko godina stagnacije te slabije potražnje za kreditima, bilježi značajniji rast pojedinih vrsta novoodobrenih kredita.

Analitičari Zagrebačke banke (Zaba) procjenjuju da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u 2015. godini porasti za umjerenih 1,3 posto, dok će u idućim godinama biti pod utjecajem fiskalne prilagodbe i provedbe reformi, a očekuju i nastavak ubrzanog tempa odobravanja novih kredita građanima.

Kako se navodi u priopćenju od utorka, Zaba nakon nekoliko godina stagnacije te slabije potražnje za kreditima, bilježi značajniji rast pojedinih vrsta novoodobrenih kredita.

Posljedica je to, ističu, novog blagog buđenja optimizma i povjerenja uslijed naznaka da se hrvatsko gospodarstvo, nakon šest uzastopnih godina kontrakcije, konačno nalazi u fazi oporavka.

Tako je kod malih i srednjih poduzetnika u razdoblju od početka studenoga 2014. do studenoga 2015. godine Zaba odobrila 37 posto više novih kredita za financiranje obnovljivih izvora energije i 14 posto više novih turističkih kredita nego u istom razdoblju prošle godine.

Odobrila je i 22 posto više novih kredita za energetsku učinkovitost, 19 posto više kredita u kojima dio kamate subvencioniraju ministarstva i/ili jedinice lokalne uprave, kao i 20 posto više ostalih investicijskih kredita.

Iz Zabe ističu i da je samo malim poduzetnicima odobreno 157 posto više novih kredita za financiranje projekata iz EU fondova.

U istom razdoblju kod građana je najveći porast ostvaren kod stambenih kredita, za 25 posto, studentskih kredita 21 posto i auto kredita 27 posto.

Pozitivan efekt ima i pad troškova izvora financiranja na domaćem tržištu koji je prouzročio i pad iznosa mjesečnih rata kredita i u novoj ponudi i u postojećem portfelju što snižava mjesečne troškove zaduženja građana i omogućava im veću potrošnju, navodi se u Zabinu priopćenju.

"S obzirom na projekcije nastavka ekonomskog oporavka potaknutog povećanjem osobne potrošnje i boljom stopom zaposlenosti u Hrvatskoj, očekujemo da će se u Zabi odobravanje novih kredita građanima nastaviti ubrzanim tempom u 2016. godini, posebno nakon završetka procesa konverzije kredita vezanih uz švicarski franak", smatra članica Uprave Zagrebačke banke Dijana Hrastović.

Budući da su građani u većoj mjeri iskazali interes za zaštitom od budućih nepredviđenih okolnosti, iz Zabe podsjećaju da su u srpnju ove godine u svoju ponudu uveli kombinaciju fiksne i promjenjive kamatne stope za nove stambene kredite u eurima i kunama. 

Ističu i kako, s obzirom na uspjeh te inicijative, od 19. prosinca u novoj ponudi, prilagođenoj i za nove kredite i za refinanciranje postojećih stambenih kredita, Zaba nudi stambene kredite u eurima, uz fiksnu kamatnu stopu od 4,75 posto u prvih pet godina otplate te 5,10 posto promjenjive nakon 5 godina; potom u kunama uz promjenjivu kamatnu stopu od 5,25 posto; te u kunama po fiksnoj kamatnoj stopi od 5,15 posto u prvih pet godina otplate te promjenjivoj od 5,25 posto nakon pet godina.

U slučaju refinanciranja postojećeg stambenog kredita bilo koje druge banke, ne naplaćuje obradu kreditnog zahtjeva a kod agencije ZANE Nekretnine financira procjenu vrijednosti nekretnine, koja je instrument osiguranja za kredit.

U Zabi još napominju da primjenjuju Nacionalnu referentnu stopu koja je od početka primjene 2013. godine rezultirala manjim kamatnim stopama za stambene kredite u kunama za 0,96 postotnih bodova a u eurima za 1,13 postotna boda, dok je kod ostalih kredita u kunama smanjena za 0,98, a u eurima za 1,23 postotna boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close