Za zgradu u centru Splita vrijednu 81 milijun kuna država im nudi – 2,5 milijuna

Autor: Poslovni.hr , 28. travanj 2016. u 12:12
Foto: Zgrada Toplica u Marmontovoj ulici Ivo Cagalj/PIXSELL

Osim Tončićevih, nasljednici medicinskog objekta na atraktivnoj lokaciji su članovi obitelji Krpan, koji će od države uskoro dobiti istu ili sličnu ponudu za vrijednu nekretninu.

Nakon gotovo 19 godina,Ssplitske toplicepličanin Vedran Tončić (65) i članovi njegove obitelji dobili su od Ureda državne uprave rješenje u kojem im se nudi 2,46 milijuna kuna u obveznicama, odnosno oko 328.000 eura za njihovu polovinu zgrade Splitskih toplica u Marmontovoj ulici.

– Da nije tužno, bilo bi smiješno. Nude nam tek tri posto vrijednosti građevine koja je procijenjena na 81,16 milijuna kuna (oko 10,8 milijuna eura). Tu procjenu nije napravio neki amater nego stalni sudski vještak za graditeljstvo – potvrđuje nam unuk slavnog inženjera Kamila Tončića,kojem su komunističke vlasti 1948. godine nakon montiranog sudskog procesa konfiscirale imovinu, među ostalim i Toplice, jedan od simbola secesijske gradnje u Splitu.

Osim Tončićevih, nasljednici medicinskog objekta na atraktivnoj lokaciji su članovi obitelji Krpan, koji će od države uskoro dobiti istu ili sličnu ponudu za vrijednu nekretninu, piše Slobodna Dalmacija.

– Prema optužnici komunističkih vlasti, moj djed Kamilo za vrijeme rata u Toplicama liječio je Talijane, pa su ga komunističke vlasti 1948. godine osudile u montiranom procesu koji je bio organiziran samo da bi se domogli zgrade u Marmontovoj. Budući da je zgrada potom konfiscirana, moja obitelj nije dobila nikakvu naknadu, jer im imovina nije bila nacionalizirana. Nepravdu prema mome djedu su ispravili negdje 80-ih godina, kada su ga rehabilitirali, ali nam Toplice nisu vratili – ističe inženjerov unuk.

Komentirajte prvi

New Report

Close