Za zatvor u Sv. Heleni Štern nije konzultirao ni vlasnike

Autor: Darko Bičak , 28. siječanj 2013. u 22:01
Outlet Sveta Helena zjapi prazan od svibnja prošle godine kada je zatvoren zbog lošeg poslovanja/PIXSELL

Davor Štern ponovno je aktualizirao projekte javno-privatnog partnerstva i investicije u deficitarne zatvorske kapacitete.

Revolucionarna ideja Davora Šterna, biznismena i dugogodišnjeg čelnika Ine, da posrnule trgovačke centre pretvori u zatvore, prema svemu sudeći, ostat će samo vijest u rubrici – zanimljivosti.

Ne zna se cijena
Naime, Štern je predložio da se outlet Sveta Helena, kod Svetog Ivana Zeline, a koji od svibnja prošle godine zjapi prazan kada je zatvorio vrata zbog lošeg poslovanja, preuredi u zatvor blažeg sigurnosnog režima. On ističe da je to samo ideja koju još nije razradio niti s nekim od nadležnih iskomunicirao, pa niti s vlasnicima samog outleta. "Ja ih privatno znam i u nekim prethodnim razdobljima sam surađivao s investitorima u outlet Sv. Helena, Prigan Holdingsom, no po ovom pitanju nisam s njima razgovarao. Pri samom početku investicije sam ih upozoravao da ovo nije dobra lokacija za outlet", kaže Štern. Ako bi se ova ideja ostvarila, samo u Zagrebu i okolici postoji još barem tri, četiri trgovačka centra koja bi mogla početi razmišljati o takvoj prenamjeni.Iako u samom Prigan Holdingsu nisu službeno željeli komentirati najave o pretvaranju njihovog projekta u zatvor, neslužbeno doznajemo da su tom idejom iznenađeni kao i najveći dio hrvatske javnosti. Prigan je u projekt outleta uložio 27 milijuna eura, a s drugom fazom bi se investicija počela na 45 milijuna. Outlet rasplaže s 150.000 četvornih metara zemljišta u zelinskoj gospodarskoj zoni, a izgrađeni objekti su površine 13 tisuća četvornih metara.Štern za sada ne želi spekulirati o konkretnoj cijeni prenamjene, no smatra da je infrastruktura koja tamo postoji zasigurno kvalitetna i da se uz dobar projekt može prenamijeniti. 

Slavno ime
Ovo nije prvi puta da se u našoj zemlji raspravlja o gradnji zatvora po principu javno-privatnog partnerstva, a zadnji puta je to pitanje potegnuo mađarski holding KESZ  koji je u studenom 2012. ponudio Hrvatskoj izgradnju zatvora u Slavoniji. Mađari su dobili odbijenicu iz Ministarstva pravosuđa koje je odgovorilo da nije zaniteresirano za takav objekt u Slavoniji. Po pitanju mogućeg zatvora u Svetoj Heleni, naime tako se zvao i otok-zatvor u južnom Atlantiku na kojem je svoje uzničke dane provodio, a na kraju i skončao Napoleon Bonaparte, iz nadležnog Ministarstva se ovaj put nisu oglasili. U Centru za praćenje energetskog centra i investicija (CEI), a koji je zadužen za projekte javno-privatnog partnerstva, ponavljaju da su oni samo servisna institucija koja bi o takvom projektu razmišljala tek kada bi interes iskazalo nadležno ministarstvo, u konkretnom slučaju Ministarstvo pravosuđa. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

A da se nagradi par plutajućih zatvora na samostalni pogon. Mislim da bi to bilo najhumanije pa da naši zatvorenici bolje upoznaju našu obalu, rijeke i jezera. Koji bi to bio gušt dobro se nakrast i onda na plutajući zatvor i u par godina obiđeš besplatno cijelu obalu i nacionalne parkove. Eto jedan bi se mogao zvati Malo Vitra. Da li je već bilo sličnih ideja?

možda razmišlja o vlastitom smještaju ako sve već ni je dišlo v zastaru?

New Report

Close