Za zapošljavanje mladih 500 milijuna eura

Autor: Sergej Novosel Vučković , 14. rujan 2017. u 14:22
Hrvatska je u drugom kvartalu doživjela najveći pad broja zaposlenih u Uniji/Sanjin Strukić/PIXSELL-

Poticaji za cijelu EU.

Tržište rada u cijeloj je EU u drugom tromjesečju ove godine najbolnije bilo u Hrvatskoj koja je, prema Eurostatu, zabilježila najveći pad broja zaposlenosti, ne samo na kvartalnoj, već i na godišnjoj razini.

Tako je broj zaposlenih u razdoblju koje je prethodilo turističkoj sezoni u kojoj se obično angažira znatna radna snaga, smanjen za 0,8 posto u odnosu na prvi kvartal, govore sezonski prilagođeni podaci. U cijeloj EU i u eurozoni (EU-19) sezonski prilagođen broj zaposlenih je skočio za 0,4%. I na godišnjoj je razini Hrvatska neslavno na vrhu s najvećim padom zaposlenosti – prema sezonski neprilagođenim podacima u drugom tromjesečju 2017. zaposlenih je za 1,6% manje u odnosu na lani.

U EU ih je za 1,5% više. Nezaposlenošću su najviše pogođeni mladi, do 25 ili 30 godina, kojih je u EU 16,9% (podaci za srpanj), što se u Hrvatskoj penje i na 26,4%. Njima je namijenjen i novi paket od 500 milijuna eura, koji je Europski parlament odobrio Inicijativi za zapošljavanje mladih (YEI), što je dio od 1,2 mlrd. eura za YEI do 2020.

Povećanje pozdravljaju i naše zastupnice Dubravka Šuica, Biljana Borzan i Marijana Petir, koje su istaknule da će to pomoći državama teže pogođenima ovim problemom, među kojima i Hrvatskoj. Ocjenjuju da "naša Vlada mora iskoristiti svaki cent (na raspolaganju joj je 66 mil. eura), jer je naša dužnost učiniti sve kako bismo mladima omogućili da ostanu živjeti u svojim državama".

Komentirajte prvi

New Report

Close