Za više od polovicu poslova 
u turizmu iskustvo nebitno

Autor: Marija Crnjak , 05. listopad 2017. u 21:59
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Analiza sezone 2017. kroz ponuđene oglase.

Do 30. rujna ove godine na portalu MojPosao objavljeno je više od 6500 oglasa za poslove u turizmu i ugostiteljstvu, što je 27 posto više nego lani, te čini 21 posto ukupnog broja oglasa. Kriza kadrova prisilila je poslodavce da u kratkim rokovima pronađu radnike, od kojih su većinom tražili minimalne kvalifikacije (43%) bez prethodnog iskustva (54%), trećina oglasa je bila za srednju stručnu spremu, a tek 2 posto za fakultetsko obrazovanje. Tražio se doduše engleski jezik i barem minimalno znanje njemačkog. Od najtraženijih zanimanja u turizmu, najviše plaće imaju kuhari (4863 kuna) te recepcionisti (4213 kuna).

 

61 posto

oglasa za turističke poslove tiče se rada na određeno vrijeme

Prosječna plaća konobara je 3992 kune. Ove godine rad na određeno nudio se u 61% oglasa, što je za deset posto manje nego lani, u 45% oglasa nudio se stalni posao, što je više nego prošle godine, a 23% oglasa bilo je za sezonce. Istodobno, većina radnika želi stalni posao. “Očekuje nas još zahtjevnija 2018. s većim potrebama poslodavaca i manje radnika.

Poslodavci, koristite alate koje smo pripremili za vas i poboljšajte uvjete rada. Vladu molimo da poveća kvote za uvoz radnika kao kratkoročnu mjeru, te da provjeri stvarno stanje na HZZ-u. Posloprimci, prihvatite edukacije“, poručuje Igor Žonja, direktor portala MojPosao.   

Komentirajte prvi

New Report

Close