Za vaučere u poljoprivredi u HGK stiglo 47 prijava

Autor: Marija Brnić , 05. ožujak 2015. u 10:42
Saša Bukovac, HGK/Marko Jurinec/PIXSELL

Pomoć u izradi EU projekata vrijedna 350.000 kuna.

U prvom natječaju za vaučere koje Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje za pokrivanje troškova članica u izradi projekata za EU fondove, za predviđenih 35 vaučera u poljoprivredi vrijednih ukupno 350.000 kuna pristiglo je 47 prijava za projekte vrijedne 80 milijuna eura.

Takvim odazivom u HGK su zadovoljni, a prema riječima Saše Bukovca iz Sektora za međunarodne poslove HGK, posebno veseli sadržaj kandidiranih projekata. "Najvećim su dijelom okrenuti izgradnji i opremanju objekata za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu s ciljem povećanja konkurentnosti, a vrlo mali broj je okrenut mehanizaciji", kaže Bukovac, koji drugačiju strukturu od one koju bilježi Agencija za plaćanja, vidi posljedicom toga što su se HGK-u obraćale tvrtke s nešto drugačijim interesima od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja u pravilu čine glavninu korisnika mjera ruralnog razvoja.

 

Bukovac

Vrlo mali broj prijavljenih projekta okrenut je mehanizaciji

rijave su u obradi, a potom slijedi objava liste korisnika. Vaučeri će se koristiti kod konzultanata koji su članovi Zajednice poslovnih savjetnika pri HGK, a isplata novca korisniku slijedi u roku od 10 dana nakon što konzultant izda račun i projekt se prijavi na natječaj. U HGK očekuju da će sva sredstva biti iskorištena do kraja godine. Preostali fond iz ovog programa vrijednog milijun kuna, namijenjen je malim i srednjim poduzetnicima za izradu projekata koji će se financirati kroz Europski fond za regionalni razvoj, a natječaj se očekuje uskoro.

Pritisak obveza

Povećavaju broj radnika

Radi više obveza prema EU Vlada danas diže broj državnih službenika s posebnim koeficijentima složenosti poslova sa 494 na 517. Najviše će ih imati ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova (188) i poljoprivrede (82), dok će ih 47 biti u ministarstvu financija, a 38 gospodarstva. No, Ministarstvo gospodarstva uvodi 23 nova radna mjesta, imat će ih 517.

Komentirajte prvi

New Report

Close