Za tri tvrtke HŽ-a početna cijena 167 milijuna kuna

Autor: Dalibor Klobučar , 03. travanj 2007. u 06:30

Za Željezničko ugostiteljstvo traži se 144,4 milijuna kuna, za RVR 22,77, a za PZZ Inženjering 642.600 kuna

Hrvatski fond za privatizaciju objavio je tendere za kupnju stopostotnih udjela u prve trim tvrtke izdvojene iz sustava Hrvatskih željeznica, kompanijama Željezničko ugostiteljstvo d.o.o., RVR – Uslužne djelatnosti d.o.o. te PZZ Inženjering d.o.o. Rok za podnošenje ponuda za sve tri tvrtke istječe 14. svibnja ove godine.

Ugostiteljstvo i turizam
Kako se navodi u natječaju, jedini član i imatelj poslovnih udjela u tim trima tvrtkama je HŽ Infrastruktura d.o.o., a natječaji su raspisani temeljem Vladine odluke o privatizaciji ovisnih društva HŽ-a od 9. lipnja 2005. Najvišu početnu cijenu – 144,4 milijuna kuna – ima Željezničko ugostiteljstvo, čiji je temeljni kapital tijekom ožujka povećan sa 5,5 milijuna kuna na sadašnjih 131,1 milijun kuna, a u tijeku je upis te promjene temeljnog kapitala u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu. Osnovna je djelatnost te tvrtke, sa 315 zaposlenika – ugostiteljstvo i turizam, a od 2001. djeluje i kao putnička agencija. Na kraju 2006. ukupna aktiva Željezničkog ugostiteljstva iznosila je 21,43 milijuna kuna, a ukupne obveze 13,88 milijuna kuna. Tvrtka RVR ponuđena je za početnih 22,77 milijuna kuna, njen je kapital 14,7 milijuna kuna, ima 474 zaposlenika, a prema podatcima HFP-a aktiva joj je na kraju 2006. iznosila 21,45 milijuna kuna, dok su obveze bile na razini od 12,2 milijuna kuna. Osnovna djelatnost te tvrtke održavanje je unutarnjeg reda na željezničkom području i pružanje usluga zaštite imovine i osoba, servisiranje vatrogasnih aparata, ispitivanje unutarnje i vanjske hidrantske mreže, kemijsko i mehaničko čišćenje pružnog pojasa na prugama HŽ Infrastrukture, kao i u širem području regije, hortikulturno uređenje unutarnjih i vanjskih prostora te proizvodnja dendrološkog, dekorativnog i sezonskog bilja. I u ovom je društvu temeljni kapital nedavno povećan, s prijašnjih 6,4 milijuna kuna, te je upis te promjene u sudski registar također u tijeku.

Građevinski radovi
Tvrtka PZZ Inženjering, sa 254 zaposlena, nudi se za 642.600 kuna, koliko iznosi i temeljni kapital, dok je njena aktiva krajem 2006. iznosila 47,5 milijuna kuna, jednako kao i ukupne obveze društva. Tvrtka se bavi projektiranjem, gradnjom, nadzorom, popravakom i održavanjem građevinskih objekata, kao i graditeljstvom, održavanjem i upravljanjem nekretninama, proizvodnjom građevinske stolarije te ambalaže od drva, podizanjem zgrada (visokogradnja), gradnjom objekata niskogradnje, podizanjem i pokrivanjem krovnih konstrukcija, instalacijskim radovima te završnim građevinskim radovima.

Radnicima i povlastice u prometu

Za sva tri društva ponuditelji se trebaju obvezati da će, među ostalim, zadržati njihove osnovne djelatnosti, kao i sve zaposlenike na rok od 3 godine od preuzimanja te moraju preuzeti obvezu imenovanja predstavnika radnika u Nadzorni odbor novog društva. Ujedno, trebali bi podmiriti obveze prema državnim vjerovnicima i ponuditi program podmirenje obveza prema ostalim vjerovnicima, a moraju se obvezati i da će zaposlenicima ponuditi pravo na povlastice na domaći željeznički prijevoz.

Temeljni kapital

Željezničko ugostiteljstvo – 131,1 milijun kuna
RVR – Uslužne djelatnosti – 14,7 milijuna kuna
PZZ Inženjering – 642.600 kuna

Komentirajte prvi

New Report

Close