Za Tomašić nečuveno da strani političar kroji izborne liste

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. veljača 2014. u 13:25
Ruža Tomašić; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Daul je u razgovoru za Večernji list izjavio da Tomašić zbog svojih euroskeptičnih stavova ne može biti na listi HDZ-a, odnosno birana u Europski parlament s liste europskih pučana čijoj grupaciji pripada i HDZ.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević (HSP AS) i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić komentirala je danas na twitteru izjavu predsjednika Europske pučke stranke Josepha Daula, ustvrdivši kako je je "pomalo nečuveno da si jedan strani političar daje za pravo krojiti izborne liste u drugoj državi članici".

Daul je u razgovoru za Večernji list izjavio da Tomašić zbog svojih euroskeptičnih stavova ne može biti na listi HDZ-a, odnosno birana u Europski parlament s liste europskih pučana čijoj grupaciji pripada i HDZ.

Tomašić je iz Australije putem društvene mreže poručila da je s HDZ-om dogovoren zajednički izlazak na europske izbore, te da ona svojim partnerima vjeruje i od njih očekuje da razriješe nastalu situaciju. Dodala je da se ona uostalom i ne kandidira na listi europskih pučana, nego na koalicijskoj listi, listi partnerskih stranaka od kojih je jedna HSP AS.

"Pučko-konzervativna lista je protuteža socijalističko-liberalnoj i s tom namjerom je i stvorena – da se spriječi rasipanje desnih glasova", napisala je Ruža Tomašić na twitteru.

Javnosti se obratila iz "vruće i daleke Australije", gdje na poziv australskih Hrvata sudjeluje na nizu tribina o Hrvatskoj od stjecanja nezavisnosti do EU.

Njezina stranka danas je objavila i priopćenje u kojem se kaže da Tomašić zbog boravka u Australiji nije dostupna domaćim medijima za komentar. Samo se navodi da poruka Tomašić na nastalu situaciju oko Daulovih izjava jest da "vjeruje svojim partnerima i očekuje od njih da riješe taj problem sa svojom političkom obitelji, ako se uopće radi o realnom problemu, a ne o namjerno isceniranoj situaciji".

Daul je u intervuu izjavio kako je neprihvatljivo to što će u drugim državama euroskeptici biti glavni izazivači europskim pučanima, dok bi u Hrvatskoj mogli biti na istoj listi s pučanima. Poručio je da kandidati s liste Europske pučke stranke moraju braniti njihove vrijednosti, a oni koji to ne mogu moraju biti na nekoj drugoj listi.

Komentari (1)
Pogledajte sve


“… “pomalo nečuveno da si jedan strani političar daje za pravo krojiti izborne liste u drugoj državi članici”. …”

Glupost, nitko nikome ne kroji nikakve izborne liste, neka HDZ istupi iz Europske pučke stranke i mogu kandidirati u EP koga god žele – pa čak i Tomislava Karamarka…

Vrlo jednostavno – s kim si takav si.

New Report

Close