Za svaku investiciju veću od 20 mil. eura posebna odluka Vlade

Autor: Agencija VLM , 16. siječanj 2013. u 08:23
Ivan Vrdolljak (Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Prva koordinacija za poboljšanje poslovne klime rezultirala je rješenjem problema za njemačku tvrtku E-Two Energy

Novi Zakon o strateškim investicijama pušten je u javnu raspravu. Bit će donesen po hitnom postupku, a ono čime će najviše pomoći novim investicijama i ubrzanju ulaganja u Hrvatsku jest odluka koju će Vlada donositi za svaki pojedini projekt koji proglasi strateškim.

U toj odluci stajat će osnovni podaci o investitoru i ulaganju, a članovi Povjerenstva za investicije morat će detaljno izvještavati, svakih 15 dana, o tome što su napravili da pomognu realizaciju investicije. Prva koordinacija za poboljšanje poslovne klime i privatnih investicija, pohvalili su se u Ministarstvu gospodarstva, rezultirala je rješenjem problema za tvrtku E-Two Energy, njemačkog ulagača koji već tri godine čeka na dozvole za realizaciju postrojenja na biomasu vrijednog 487 milijuna eura.

Potaknuti njihovim problemima, na koordinaciji su odlučili da će Hrvatske šume otvoriti natječaj za biomasu do kraja mjeseca. Inače, taj je projekt tek jedan od 50-ak koje je Agencija za investicije zatekla u ministarstvu, a čija je realizacija zapela zbog administracije. Uglavnom su svi veći od 20 milijuna eura što je zakon postavio kao uvjet za tretiranje projekta kao strateškog, odnosno onih koji će dobiti pomoć od samih ministara.

Važna je vijest iz Ministarstva gospodarstva i da se počinje raditi na strategiji industrijske politike koja, kako naglašavaju, neće biti samo mrtvo slovo na papiru nego će poslužiti kao podloga za povlačenje sredstava iz fondova EU. U pisanju strategije pomagat će konzultanti iz njemačkog instituta Fraunhofer, a prilagodit će se proračunu EU 2014.-2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close